Bu siteyi 2011 yılında kurduğum zaman henüz WordPress ile içli dışlı değildim. İlk kurduğum zamanlar bana bir derya gibi geliyordu. Binlerce eklenti ve binlerce tema tasarımına sahip bir sistemdi. Daha o zamanlarda kurulan her 5 siteden 1 tanesi mutlaka WordPress ile kuruluyordu. 2011’den bu yana bu oranda mutlaka değişimler olmuştur.
Uzunca bir süre aralıksız bir şekilde sürekli eklenti ve tema indiriyor deniyor ve kullanıyordum. Çoğunu da kullanmıyordum gerçi. Siz sakın bu denemeleri kendi websitenizde yapmayın, deneyecekseniz de localhosta bir Xamp kurup orada deneyin. Hatta bir eklenti ihtiyacınız olduğunda bile localhostta araştırıp deneyin. Çünkü yüklediğiniz her tema ve eklenti, kendi ayarlarını veritabanınıza yüklemeye çalışmaz direk yükler. Sonrasında tema ve eklentiyi kaldırdığınızda bile bu ayarlar kalacağı için inanılmaz sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Bu sorunların neler olduğu da bir sonra ki yazının konusu olsun.
Neyse şimdi asıl konumuza dönelim, spam linkler, spam yorumlar ve spam backlinler nerelerden geliyor ona bakalım.
Eklenti kaynaklı spam üyelikler ve backlinkler
Bugüne kadar birkaç tane forum eklentisini uzunca bir süre denemiş biriyim. Hatta bir tanesi hem SEO açısından hem de özellikleri bakımından oldukça gelişmiş bir yapıya sahip olduğu için uzunca bir süre kullandım. Kullandığıma da hem pişman oldum hem de olmadım.
Olmama sebebim zamanlar WordPress’te henüz yeniydim ve özellikle de bir forum sitesine sahip olmak da istiyordum. Başka alternatif yoktu çünkü. Ama hiçbir eklenti de benim kafamdaki yapıya sahip değildi. Yine de bundan başka yok diyerek devam ettim. Soru&Cevap eklentilerini de forum diye adlandırıyorum çünkü mantıkları aynı ve Soru&Cevap eklentilerinden de bazılarını kullandım.
Kullandigima pişman olma sebebim; Forum ve soru cevap eklentilerini kullanan websiteleri arasında bir bağ varmış gibi eklentiyi kurduktan sonra spam backlinkere sahip olmaya başlıyorsunuz. Bu backlinkerin çoğunu incelediğimde aynı forum sistemini kullanan sitelere denk gelmiştim. Sadece eklenti değil, başlı başına özel forum sistemlerinde de bu sorun ile karşılaştım.
Backlinker iyidir diyenlere de seslenmek istiyorum. Şaka şaka seslenmek istemiyorum çünkü bir faydası olup olmadığını gözlemlediğim gibi faydası olup olmadığını da bilmiyorum. Ama spam backlinkerin zararlı olduğunu, ilkokul çocukları da biliyordur herhalde.
Bu tarz eklentiler yüzünden sitenize üye olmaya çalışan birçok kişi görebilirsiniz, özellikle de yabancı isimle kayıt olan birçok yeni üyeye şahit olabilirsiniz. Vay be, artık uluslararası çalışıyorum, her ülkeden siteme üye geliyor hissine kapılmayın sakın. Çünkü hepsi otomatik oluşturulmuş sahte hesaplardan oluşuyor.
Spam backlinklerin bir diğer sebebi de sürekli backlink alayım, sağa sola yorum yaparak websitemin değerini arttırmaya çalışayım düşüncesini de aklınızdan çıkarın bence. Bu tür bir davranış yüzünden de spam belasına bulasabiliyorsunuz yada birileri yapıyor bundan emin değilim. Evet maalesef böyle kötü bir detay da bulunuyor. Rakipleriniz sizin önünüze geçmek için bu tarz işler ile de uğraşabiliyorlar.
Hiç bilmediğim, duymadığım websitelerde izellikle de paravan bloglarda backlinkerim olduğuna şahit olmuştum. Yani bunları ben eklemediğim gibi kimin de eklediğini bilmiyorum. Bazen bir iyilik yapayım diye birilerine fikir anlatırken, başkaları bu durumdan hoşlanmadığı için de yapmış olabilir. Sırf backlink almak için forum sitelerine üye olmak istiyorsanız eğer bunu da bir düşünün derim.
Forum siteleri bağımlılık yapar, her soruya cevap vermek istersiniz, en önemlisi sürekli bilgisayar başında olan kişilerde “bakın ben de buradayım” hissinden dolayı da olsa bir şekilde yalnızlığınızı daha az hissetmenize faydası oluyor. Bilgisayar başında çokça vakit geçirenlerin sosyalleşme tarzı da genelde bu şekilde oluyor.
Spam yorumlar
Gel gelelim şu spam yorumlar belasına. Neredeyse hiçbir eklenti bu soruna çözüm bulamadığı gibi hicbir captcha da bu sorunu engelleyemiyor. Neden biliyor musunuz? Çünkü siz yorum formuna captcha eklediğiniz zaman kendi comment dosyasına herhangi bir engel koyamıyorsunuz. Bahsettiğim comment dosyası, tema klasöründe olan comments.php dosyası değil bu arada, WordPress’i kurduğunuz yerdeki temel WordPress dosyalarından biri olan comment dosyasından bahsediyorum.
Hazırladığım temada bazı aşamalar ekleyerek belirli filtreler kullandım. Üye girişi yapmamış kişilere yorum formunu gizledim ayrıca Mycred eklentisini kullanarak puanı eksi bakiyeye ( muhtemelen spam yorum yazdığı için puanı eksiye düşmüştür.) düşen kişilere de yorum formunu gizledim. Yani yorum yapabilmek için sadece giriş yapmak yetmediği gibi spam olmayacak yorumlar da yazmak zorunlu hale gelmişti.
Bu şekilde düzgün yorum yazan kişiler, puan kazanacağından dolayı yorum formu görünmeye devam edecekti ama yorumu spama düşen yada yorumu silinen kişiler puan kaybedeceği için yorum formu gizlenecekti.
Peki sizce bu yaklaşım da otomatik gelen spam yorumlari engellemeye yaramış mıdır? Hayır işe yaramadı, çünkü otomatik mesaj gönderen sistemler, sitenizdeki yorum formunu değil WordPress’in kurulu olduğu dizindeki comment.php dosyasını hedef alıyordu.
Bu sorunu çözmenin tek yolu da, yönetim paneli > tartışmalar sekmesinden, sadece giriş yapmış kişilerin yorum yapmasına izin vermekti. Bu şekilde ayarlayınca spam yorumlar kesildi. Sanki musluğu kapatmışsınız gibi karınca sürüsü gibi gelen spam yorumlar birden kesildi. O günden beridir de Herhangi bir spam yoruma denk gelmedim.
Bence çözümü
Bu kadar önlem aldığım hâlde ara sıra da olsa nadiren birkaç tane spam üyelik talebine denk geliyorum. Sanırım birkaç ayda sadece 2 yeni spam üyelik denk geldi.
Ne oldu da o kadar sevdiğin, sahip olmak istediğin forum sistemlerinden vazgectin?
Forum ve Soru&Cevap sistemlerinden bahsederken ihtiyaçlarımı karşılamadığını söylemiştim. WordPress bir websitesinde, ayrı sayfada ayrı kategoriler ve yorumlar işime yaramıyordu. Sanki yırtık bir yeri yama yapmış gibi yada Ferrari’ye Şahin motoru takmış gibi hissettiriyordu,sebep oldukları spamlar haricinde.
Bunları kullanmak yerine, bazı kategorileri normal gönderi ve bazı kategorileri de Soru&Cevap için kullanmak daha mantıklı geldi. Tek bir sistem ama iç içe iki farklı sistem gibi. Aradaki farklar sadece soru&cevap siteleri için gerekli olan micro data yani Schema web işaretlemeleri.
Soru&Cevap kategorisindeki yorumlar da normal yorum gibi ama o kategorideki yazıların tamamı sorulardan oluşuyor ve yapılan yorumlar da cevap niteliğinde. Doğru bir web işaretlemesi ile yorumların da arama motorları tarafından görünmesini sağlayabilirsiniz. Hazır konusu da açılmışken bir sonraki konumuz da yorumlar için schema.org web isaretlemesi olsun. Bir sonraki konuda yorumlar için işaretleme yapıldığı zaman, arama motorları tarafından, nasıl algıladığını ve nerede göründüğü konusu olsun.
Yorumlar için web işaretleme yaptığınız zaman,arama motorlarında, nasıl görüneceği konusunda birşey söyleyemeyeceğim. Çünkü henüz ben de denemedim, daha doğrusu denedim ama ufak tefek hataları olduğu için şimdilik uğraşmak istemedim.
Umarım bu yazıdan keyif almışsınızdır. Bir sonra ki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın.