Spam yorumların ve mesajların saldırısına uğramayan çok az web sitesi olduğu şüphesiz kesin bir durum. Daha önceleri açtığım bir kaç web sitesinde de sürekli spam yorumlar ve mesajlar alırdım. Genelde Rus kaynaklıydı sitelerden gelirlerdi ve nadir bir kaç tane de Çin tarafından geldiğini görmüştüm. Güvenlik ayarları yapılmamış forumlar haricinde bu spamları yutan yok diyebilirim ama nedense bu adamlar bıkmadan bir şekilde sürekli göndermeye çalışıyorlar.
İnternette karşılaştığım ve en çok sıkıntı yapan sorunlardan da bir tanesidir bunlar. Captcha adı altında hazırlanmış olan bir çok uygulama bulunuyor bu sahte yorumları engellemek için. Matematik sorusu yada genel kültür ile alakalı soruları cevaplayarak yorumlara izin veren çalışmalardır bunlar. Son zamanlarda sürükle bırak tarzı dört tane resimden doğru olanını tutup çerçeveye sürükleyerek onay alma gibi bir uygulama da yapılmıştı. Captcha eklentilerinin amacı otomatik gönderilen mesaj ve yorumları bu tarz sorularla engellemek oluyor işte. Karşıdan bu işi otomatik olarak yapan yazılım captcha engelini aşamıyor ve siz de bu sayede rahat bir nefes almış oluyorsunuz.
Yukarıda bahsettiğim örnekleri az çok bilirsiniz veya görmüşsünüzdür. Bir de canvas ile yapılmış olan bir tane jQuery uygulaması var. motionCaptcha adındaki bu çalışma yukarıda saydığımız çeşitlerden çok farklı çalışan bir kullanıma sahip. İletişim formları yada yorumlar bölümüne eklediğiniz zaman ziyaretçilere bir şekil gösterir ve ziyaretçinin yorumunu gönderebilmesi için mouse ile bu şeklin üzerinden geçmesi gerekir. Doğru şekli çizdiğiniz zaman gönder butonu aktifleşiyor. Joss Crowcroft tarafından yapılan bu örnek hem tasarım açısından hem de sahte yorumları engellemek açısından kullanılabilir en etkili ve tasarımı bozmayan aksine tasarımı daha da güzelleştiren yöntemlerden birisidir.
Detail (ilerde detay olarak değişebilir) butonuna tıklayarak gideceğiniz sayfada kullanım aşamalarını tek tek detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.