OpenCart Cms sistemini kullanarak markanıza ait ürünlerin satışını ünternet üzerinden yapın.
Bir önceki yazımızda Emlak kiralama ve satma için yapılmış olan hatta bu iş için kusursuz denebilecek özelliklere sahip olan ücretsiz bir emlak scripti paylaşmıştık ve sahibinden, gittigidiyor tarzı bir site açmak için az kod bilgisiyle sistemde değişiklik yaparak kendi sisteminizi oluşturabileceğinizi söylemiştik. Emlak kiralama satma işi yapacaksanız bir önceki yazıyı okuyun ama sakın sistemi değiştirip daha farklı daha geniş amaçlı olarak kullanmak için uğraşmayın. Çünkü OpenCart sistemi tam da bu iş için yapılmış ve ekstra zahmetlere, tonla paralara gerek kalmadan sırtınızı koltuğa yaslayarak sisteminizi birkaç adımda kurmanızı sağlıyor.
Yanlış anlaşılma olmadan önce belirtmem gereken bir diğer konu da Sahibinden, Gittigidiyor, N11 gibi sitelerde üyeler, mağaza açıp satış yapabiliyorken bu sistemde bunu yapamıyorlar. Sadece kendi markanıza ait olan ürünleri yayınlayıp online olarak satışa sunmanıza yarıyor LCW, Adidas, Lescon gibi markaların kendi ürünlerini sattığı gibi. Sanki biraz üzüldünüz gibi geldi buraya kadar olan kısmı okuduğunuz zaman. “Tüh be, bu da değilmiş. Ulan nerden bulacağğm ben bu sistemi” diyenler için de bir sonraki yazımızda çok güzel bir haber gelecek, Hemen üzülmeyin 🙂
Emin olun, üyelerin satış yapabileceği bir sistemin ne kadar çok arattırıldığını az çok ben de biliyorum ve üşenmeden saatlerce “multi vendor” kelimesini Google amcadan aratıp bulduğum php yazılımlarını teker teker sizler için deneyip en iyi olan sonuçları buldum. Daha doğrusu sonuçlar değil de sonuç desek tam yeridir. Bir sonraki yazımızda yayınlayacağımız sistem, OpenCart topluluğu tarafından yapılmış olan üyelerin sadece hesap açarak kendi ellerindeki ürünleri satabileceği bir sistem. En kısa sürede yayınlamaya niyetliyim ve bildirimlerden haberdar olmak istiyorsanız, sitemize android telefonlarınızla giriş yapıp, sağ alttaki kırmızı ikona tıklayarak bildirimleri etkinleştirin. Tarayıcı bildirimleri, sizleri haberdar edebilir ancak sadece tarayıcı açıkken bildirim alırsınız. Telefonlarınızda ise tarayıcının açık olmasına gerek kalmadan bildirimleri alabilirsiniz her zaman. Bu arada sadece yeni yazı yayınladığımızda bildirim gelir, o da günde bir bilemedin iki yazı bildirimi olur en fazla.
Neyse konuyu dağıtmadan, ufak yada büyük çaplı bir şirket sahibi iseniz ve internet aracılığıyla kendi markanızın yada bayinizin ürünlerinizi satmak istiyorsanız eğer OpenCart sistemini kurarak bunu yapabilirsiniz. OpenCart tabiki de tamamen ücretsiz olan bir yazılım değil ama başlangıçta sizin ihtiyacınızı karşılayacak olan herşey tamamen ücretsiz. Herhangi bir eklenti ihtiyacınız pek olmaz sadece ödeme aşaması biraz sıkıntılı. Çünkü ödeme aşamasında sadece kapıda ödeme seçeneği mevcut. Müşterileriniz, websiteniz üzerinden yayınlamış olduğunuz ürünleri, kredi kartı, paypal gibi seçeneklerle satın alamıyor maalesef. Ama başlangıç seviyesindeki, ufak çaplı bir şirket için, kapıda ödeme seçeneği gayet iyi görünüyor. İlerleyen zamanlarda işinizi daha da büyütmek isterseniz, geliştiricinin ücretli sunduğu eklentileri satın alarak, müşterilerinize online ödeme imkanı sağlayabilmeniz mümkün. Müşteri müşteri diye diye geleceğin internet alışverişi bir anda gözümde dejavu gibi canlandı. Mahalle bakkalı, pos bıyıklı, hafif çatık kaşlı Mehmet amcanın kendi online sitesinden evlere sipariş takibini yaptığını görür gibi oldum. Sistemin üreticisi ben olsam ve seyyar tezgahımda sistemin reklamını yapsam, inanın bu kadar dil dökmezdim. Şu limon sıkıcağını satan seyyar amcamızı duymayanınız yoktur, iyi ticaret yaparım ama kendi malımı satmakta benden beceriksizi de yoktur 🙂
Evet buraya kadar tam 491 (tam kelimesine kadar) kelime bitmiş. Umarım canınızı fazla sıkmadım bu kadar yazmaya mecbur bırakarak. Neyse hemen demo ve indirme linklerini paylaşıp kuruluma geçelim biz.
Kurulum
Kuruluma başlamadan önce, hostunuzda oluşturduğunuz bir PhpMyadmin hesabınız yani mysql veritabanı bağlantınız olması gerekiyor. Yoksa hostunuzun yönetim panelinden bir tane mysql veritabanı oluşturarak kuruluma başlayabilirsiniz.
İndirmiş olduğunuz rar dosyasını açtıktan sonra ftp üzerinden, www yada public_html klasörüne atın ve websitenize giriş yapın. İlk karşılaşacağınız ekran, sistemin otomatik olarak yönlendirdiği kolay kurulum sayfası olacak. Bu sayfalardan aşama aşama mysql veritabanı, site yöneticisi ayarlama bölümlerine ve config-dist.php sayfalarınızı düzeltmenizi söyleyecek olan uyarıları göreceksiniz.
Birinci Aşama: Lisans Anlaşması (License agreement)
Bu bölümde hiçbirşeyi takmayıp “Continue” butonuna basın.
İkinci Aşama : Ön Kurulum (Pre-Installation)
Bu aşama biraz sıkıntı verebilir bazı sunucularda. Zira sistemin gerektirdiği bazı sunucular var. Sunucunuzun Php versiyonu en az 5.3 olması gerekiyor. Zaten Php sürümünde problem yoksa yeşil onay ikonunu göreceksiniz.
Sistem gereksinimlerindeki ikinci liste de aşağıdaki gibidir.
İkinci aşamanın üçüncü seçeneğinde biraz duraksayacaksınız çünkü hostunuza atmış olduğunuz dosyalardaki config.php dosyasının adı yanlış olarak yazılmış. Ana dizindeki ve admin klasörü içindeki config-dist.php klasörünün ismini config.php olarak değiştirdiğinizde missing yazısı writable olarak görünecektir. Eğer missing ve Writable dışında başka birşey yazıyorsa o zaman da chmod 777 olarak ayarlayın bu iki dosyayı. Ben daha öncesinden kurulumu yaptığım için, gösterme amaçlı bir tane config.php dosyasının ismini config-dist.php olarak değiştirdim ki size gösterebileyim hatayı. Sizde her ikisi de kırmızı yazıyla missing görünecektir.
İkinci aşamanın dördüncü seçeneğinde (sizde 5. seçenek olarak gözükebilir, aldanmayın çünkü 3. seçenek yok listede.) ise chmod 777 olarak ayarlamanız gereken klasörler ve dosyalar listelenecektir. Eğer herhangi bir problem yoksa zaten onaylı yeşil ikon yanlarında görünür alttaki resimde olduğu gibi. Bazı hostlarda sorun çıkarabilir ve bazılarında da sorun çıkarmayabilir, bende sorun çıkmadı kurulumu yaparken.
Buraya kadar herşey onaylı gözüküyorsa sonraki aşamaya geçebiliriz demektir. Hemen “Continue” butonuna basıp 3. aşamaya geçiyoruz.
Üçüncü Aşama : Yapılandırma (Configuration)
Bu bölümde mysql veritabanı bilgilerimizi girmemiz gereken bölümler bulunuyor. Daha önceden aldığımız veritabanı adı, veritabanı kullanıcı adı ve veritabanı şifresini sırasıyla giriyoruz. Dbdriver seçeneğini mysql olarak seçin. Host ismi, port olduğu gibi kalacak localhost ve 3306 şeklinde. Prefix kısmını ister değiştirin ister değiştirmeyin. Veritabanı tablolarının önüne gelecek olan ektir sadece. Tek mysql hesabından birkaç tane sistem kullanıyorsanız, unutmayacağınız bir ek yazın ki diğer scriptlerin veritabanlarıyla karışmasın.
Üçüncü aşamanın ikinci seçeneğinde ise sitenizinismi/admin paneline giriş yapacağınız kullanıcı adı ve şifre belirlemeniz gerekiyor. Buradan alacağınız admin ve şifresi ile mağaza anasayfasından üye girişi yapamazsınız. Sadece yönetim paneline erişmekte kullanılan bir şifredir.
Evet açık kaynak kodlu (cms) OpenCart alışveriş scriptinin kurulumu buraya kadar. Dördüncü aşama sadece herşeyin selametle bittiğini gösteren bir bölüm olduğundan ekran görüntüsünü atmadım. Dördüncü bölümden sonra yönetim panelinize giriş yapıp ürünlerinizi online tezgahınıza gönül rahatlığıyla sergileyebilirsiniz.
Bu da benden cabası. Online tezgahınızın yönetim panelinin ekran görüntüsü. Herşeyi bu fıstık gibi tezgahta yöneteceksiniz işte.