Benim gibi yabancı siteleri çok gezen birisi iseniz mutlaka karşılaşmışsınızdır “Disqus” kelimesine. Nedir, ne işe yarar nasıl kullanılır. WordPress, Blogger, Tumblr, MovableType, TypePad, Drupal, Joomla, Squarespace, Yola, DokuWiki, Storytlr, Sandvox, chi.mp gibi hazır websitesi kullanan kişiler kolayca indirip kullanabilirler. Adımlar basit zaten her şey kendi sitesi tarafından adım adım anlatılıyor.Bir zamanlar Facebook’un bütün siteleri birbirine bağlama gibi bir amacı vardı. Tek hesap üzerinden her yere aynı kullanıcı adı ve aynı profil resmi ile yorum yapmaydı bu amaç. Bunun da amacı aynı ama Facebook ile farklı ve önemli bir yönü bulunuyor. Web site sahipleri, blogcular Facebook’un çalışma şeklini sanırım pek fazla beğenmediği için fazla tutulmadı gibi. O kadar büyük bir site ve dünyada en çok üyeye sahip olmasına hatta içinde sabahlayan üyeleri olmasına rağmen bu konuda Facebook’a iyi kafa tutabildi.
Her zaman kendi kendime derim en iyisi olmak için öncelikle arkanızda website sahipleri olması gerek diye. Mesela R10.net ve Wmaraci Türkiye’nin en büyük forum siteleri. Bunun sebebi de özellikle web site sahipleri için açılmış olması. Şimdi diyeceksiniz Facebook’ta aynı hizmeti sunuyor. Arada ne fark var ki?
Bu sistemin farkı bloglar arası geri bildirim de gönderebilmesi ayrıca site sahibi bu hesapla başka internet adreslerinde yaptığı her yorum için +1 backlinki hanesine yazdırabiliyor. Çünkü yorum yaptığınız zaman adınız ve adresiniz direk o site üzerinden gösteriliyor. Web site sahiplerinin özellikle bunu seçmesinin sebebi de sadece budur.
Başlarda bütün herkes ‘Allah’ım ne olur benimde ziyaretçilerim yazılarıma cevap ne olur benim ne eksiği var’ derler. Aradan zaman geçer iyice popüler olur ve yazılara günde yüzlerce cevap gelince site sahibi bunlardan bıkar ve sırf backlink almak için birilerinin bu yola başvurduklarını da bildiği için belli bir seviyeden sonra çoğu kişi yorumlara adresin yazılmasını engeller daha doğrusu sadece isim ve e-mail adresi ister. Facebook böyle değil işte. Genelde iyice popüler olmuş ve günde 250 tane mesaj alan siteler Facebook sistemini kullanır.
Buradan Disqus sitesini ziyaret ederek gibi alanları doldurup üyelik işleminizi yapın. Üyelik işlemleri bittikten sonra bu sistemin uyarlandığı blog sistemleri ve iconları görünecektir. Kullandığınız blog sisteminin iconunu tıklayarak download sayfasına ulaşabilirsiniz.
Siz de eğer bu sistemi kendi web sitenizde kullanmak isterseniz aşağıdaki butondan indirip kullanmaya başlayabilirsiniz. Ha bu arada Google amca özellikle bu tür çalışmalara odaklanıp yazılar yazdığım zaman spam olarak algılıyor. Kelimeleri çok fazla tekrar ediyormuşum. Bu yüzden bundan sonra uzatmalara gitmek zorundayım.
Hazır backlinkerden bahsetmişken sakın öyle birşey yapmaya da çalışmayın. Bu şekilde backlinkeriniz direk anasayfayı gösterir. Google amcanın hesabına göre eğer bir sitenin backlinklerinin %20’si anasayfayı gösteriyorsa site sahibi sadece backlinke çalışıyor diye düşünür ve sitenizi oldukça gerilere atabilir. Backlink o kadar tehlikeli değil de asıl tehlikeli olan kelime tekrarlarıdır. Yeminle Google amcanın hiç acıması yok. Bir yazıya birkaç kelime tekrar ettiniz diye bütün kategoriyi arama sonuçlarının en sonuna fırlatır valla. Birde internette seo hakkında yazan makaleleri de okuduktan sonra uygulamayın. Sadece okuyun. O anlatımların hiç biri faydalı değil aksine sizi spam listesine sürükler sonra parayla gerçek seo hizmetini alırsınız :))
İndirdiğiniz zip içinde sıkıştırılmış dosyayı zipten çıkartıp ftp den wp-content/plugin dizinine attıktan sonra yönetim panelinizden etkinleştirin. Daha sonra aldığınız üyelik ile Yönetim Paneli >> Yorumlar >> Disqus sekmesinden tekrar giriş yapın. Giriş işlemi bittikten sonra eklenti sitenizde çalışır halde olacaktır.