Bunu ilk duyduğum anda hayretler içinde kalmadım desem yalan olur. Zatı muhterem bir tarafından geliştirilmiş olan ve web site sahiplerinin kazancını dibe vuran meretten bahsediyorum. Tamam inkar etmiyorum, oldukça faydalı bir meret ancak ismini bile telaffuz etmek istemiyorum bu yazıda. Zaten arama motorlarından tıklayıp bu yazıya gelmiş iseniz doğru yerde olduğunuza emin olabilirsiniz. Konu içinde başka başlık ve arama motorlarında da başka başlık görünüyor. Hani bilmeyenler görür de kullanmaya başlar gibisinden ihtimallere karşı ismini vermiyorum burada.
Bir çok web site sahibinin amacı iyi yerlere gelmek ve web sitesinden iyi paralar kazanıp kısa yoldan emekli olmaktır. Kimisi de benim gibi sırf hobi olarak yapar ve sadece yıllık hosting parasını karşılayacak kadar kazanç elde etse Allah bin bereket versin der. Tam işler iyiye gidiyor ve iyi paralar kazanıyoruz derken adamın biri kalkıp bir program yapar ve herkes kullanmaya başladıktan sonra kazançlar dibe vurur. İnternette dolaşan haberlere göre internet kullanan insanların 30%’unun bu mereti kullandığı söyleniyor. Eğer söylenenler doğruysa bütün web siteleri 30% eksik kazandırıyor demek oluyor.
Özellikle film sitelerinde bir anda çıkan 2574 tane reklamı tek bir seferde kapatması oldukça başarılı olduğunun bir kanıtı elbette ancak bu tür sitelerle birlikte beraberinde gerçekten emek harcayıp çok az reklam alanı barındıran sitelerdeki reklamlar da görünmüyor. İşin komik tarafı da bu zatı muhterem destek için otomatik açılan sayfada para talep ediyor. Neymiş ben bunu geliştirmek için işimi gücümü bıraktım, ömrümü sizler için adadım siz de bana maaş verin. Be adam senin gibi bu işi yapıp ta koskocaman sayfaya sadece 125×125 reklam kutusu yerleştirmiş olan adamın ekmeği ile neden oynuyorsun ki ? Onlarda evlerinde oturup interneti güzelleştirmek için uğraşıyor ve bilmeyenler için bedavadan bir şeyler hazırlayıp yayınlıyorlar.
Bunları yazmasaydım inanın içim rahatlamazdı 😀 Neyse asıl konumuza dönelim şimdi. Bir çok yerde ***** ile siteyi ziyaret eden kişileri engelleme, site dışına yönlendirme vs. bir çok anlatım var. Hatta bunun için yapılmış olan eklentiler de bulunuyor. En iyisi de siteye girdiklerinde lütfen bu site için ***** meretini devre dışı bırakın diye uyarı veren Javascript çalışmalardır. Site tasarımını bozmaz ve ziyaretçileri de rahatsız etmez. Bir ara aynısından ben de kullanmıştım. Sitedeki inceleme ve indirme butonlarını ***** kullanan kişilere gizleyerek bu site için devre dışı bırakmalarını istemiştim. Aksi halde site içeriğini göremeyeceklerdi. Ciddi oranda gelir artışı da sağlamıştım. İşin kötü tarafı da o butonları bazı konularda çok fazla kullandığımdan dolayı hesabımın engellenebilir düşüncesi ile tekrardan kaldırmıştım. Buna benzer bir çalışmayı mynet sitesi de yapmış. ***** kullanıcıları mynet video izleme sayfasına gittiklerinde videolar açılmıyor. Bir benzerini bu yazı için de ekledim daha açıklayıcı olsun diye. Eğer şu anda bahsettiğim mereti kullananlardan değil iseniz hemen altta 300 piksel genişliğinde ve 200 piksel yüksekliğinde içinde “Kullanmıyorsunuz” yazısı yazan kırmızı bir kutu göreceksiniz. Eğer kullanıyorsanız da göremezsiniz 😀
Kullanmıyorsunuz
Mynet sitesinin de yaptığı mantık aynıdır. Bu şekilde isterseniz sitenizin tamamını veya göstermek istemediğiniz bölümleri gizleyebilirsiniz. Bunun tespit ettiği kelimeler reklam, ads, sponsor vs kazanç ile alakalı olan kelimelerdir ve eğer herhangi bir div veya js dosyası içinde bu kelimelerden biri geçiyorsa ekranda görünmez. Eğer WordPress kullanıyorsanız tekil yazı sayfanızın içeriği <div class=”content”></div> sınıfı içinde olur. class=”content” yazan yere reklam sponsor ads kelimelerini eklerseniz eğer yazılarınız bu mereti kullanan kişilere gizlenir.
Örnek:
Normal : <div class=”content”>
Engellenmiş olan : <div class=”content reklam ads sponsor”>
Bu şekilde divlerin için bahsettiğimiz kelimeleri eklediğinizde ***** kullanarak siteyi ziyaret eden kişiler yazılarınızı göremeyecekler ancak sitenin boş olduğunu gördükleri anda tekrar geri çıkacaklardır. Çıkmamaları için sitenize bir uyarı ekleyerek programı sadece sizin siteniz için devre dışı bırakmalarını isteyebilirsiniz. WordPress Anti-Block eklentisi ile bunu yapabilirsiniz. Tam buranın altında kırmızı, kocaman bir indirme butonu bulunuyor. Eğer göremiyorsanız ***** meretini bu site için devre dışı bırakıp sayfayı yenileyin 🙂
Anti-Block kullanımı :
Eklentiyi indirdikten sonra WordPress sitenize yükleyin veya indirmeden Site yönetim paneli >> Eklentiler >> Yeni ekle sekmesinden Anti-Block kelimesini arattırarak en üstte çıkan sonucu sitenize yükleyebilirsiniz. Etknleştirdikten sonra Site yönetim paneli >> Ayarlar >> Anti-Block sekmesinden gerekli ayarları yapabilirsiniz.
Üstteki resim de uyarı penceresinde çıkacak olan açıklamaları düzenlemeniz için hazırlanmış olan panelin bir örneği bulunuyor. Title = başlık, Message Body = gösterilecek olan mesaj, Okay Button = tamam butonu, No button = hayır butonudur. kendinize göre bir şeyler yazabilirsiniz.
Ekran görüntüsü :
Şeklinin yukarıdaki gibi olmasını isterdim ama maalesef böyle değil. İlk kurduğum zaman bende çalışmadığını zannetmiştim ve tam silecekken bu çerçevenin sitenin en altında durduğunu gördüm. Kendinize göre özelleştirmeniz gerekiyor. Kutu için isimlendirilmiş olan divler bulunuyor. Bu divlere Css ile müdahale ederek aşağıdaki görüntüyü elde edebilmeniz mümkün.
Ne olur ne olmaz diye ben sizler için de bir Css kodu hazırladım. Eğer temanızda kod ekleme bölümü var ise aşağıdaki Css kodlarını custom bölümüne ekleyin. Eğer yok ise temanızın style.css dosyasına kaydedin.
Anti-Block stil kodları:
#no_ads { background-color:#bd362f; position: fixed; z-index: 999999; color:white; text-align:center; padding: 20px; top:20%; left:0; right:0; margin: 0 auto; width: 400px; height: auto; border-radius: 5px; -moz-border-radius: 5px; -webkit-border-radius: 5px; box-shadow: 0px 0px 4px rgba(0, 0, 0, 0.7); -webkit-box-shadow: 0 0 4px rgba(0, 0, 0, 0.7); -moz-box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, 0.7); } #no_ads h1 { padding: 0; margin: 0 auto; } #no_ads p { font-family:"Helvetica Neue", "Helvetica", "Arial", sans-serif; font-size: 1.2em; } #msg_buttons .adbtns { cursor:pointer; font-family:"Helvetica Neue", "Helvetica", "Arial", sans-serif; background:#A1A1A1; border:0 none; border: none; width: auto; overflow: visible; font-size: 1em; color: #FFF; padding: 7px 10px; border-radius: 4px; -webkit-border-radius: 4px; -moz-border-radius: 4px; font-weight: bold; text-shadow: 0 1px 0 rgba(0, 0, 0, 0.4); } #msg_buttons ul { list-style-type:none; margin:0; padding:10px 0 0 0; } #msg_buttons ul li { display:inline; white-space: nowrap; }
Buraya kadar doğru yapmışsanız eğer sorunsuz bir şekilde çalışacağını umut ediyorum çünkü tarayıcı önbelleğinden dolayı ben henüz nasıl çalıştığını göremedim. Jsfiddle üzerinden kodları deneyerek buraya ekledim. Size son tavsiyem sitedeki konuları tamamen gizlemek yerine önemli sayılabilecek ufak bölümleri gizlemenizdir. Bütün siteyi gizlediğinizde sadece ziyaretçi kaybedersiniz.
Hele şükür tarayıcı önbelleğinden kurtuldu sonunda. Stil kodları gayet güzel çalışıyor ve sayfanın ortasında sabit bir şekilde duruyor uyarı çerçevesi. Sadece Chrome tarayıcısında denedim ama Firefox tarayıcısında herhangi bir sorun çıkacağını zannetmiyorum.
Neyseki şu ana kadar bana reklamdan para kazanayım şu siteyi yap diyen denkgelmedi. Gelse ne derdim bilmiyorum.
Reklamların abartılı kullanıldığını düşünüyorum hatta bir öneri olarak; siteye giren kişiye bir uyarı ile destek amaçlı reklam sayfamızı ziyaret ediniz tarzı bir soru sorulabilir isterse girer bakar istemezse bakmaz. Yabancı ciddi sitelerin pek çoğunda ” bana bira ısmarla ” yazısı her zaman daha samimi gelmiştir. bir download için 10 tane pencere kapattığımı ve vazgeçtiğimi bilirim. Bu arada ” download ” butonunu görebiliyorum..
Chrome üzerinde denediğimde download butonunu göremiyorum. Farklı eklenti ve tarayıcılar kullanıyor olabilir miyiz? Reklamları haddinden fazla abartanlar var, buna bişey demiyorum ve bu tür siteler için bu tarz eklentilerin kullanılması gayet doğal. Yalnız bizim gibi sadece hosting masrafını karşılasın hobimizi devam ettirelim diyen kişilere de kötü olmuyor mu ? Bu arada sitemdeki reklam alanlarının da o kadar abartılı olduğunu düşünmüyorum. 3 tane reklam alanı ve sağ tarafta da destek amaçlı ücretsiz eklediğim bölümler var. Yazı ortasında çıkan reklamlar bana biraz rahatsız edici gibi geliyor. Bunu kaldırmayı düşünüyorum zaten. Bana bağış yap diyen kişilere gelince bizim amacımı para kazanıp köşeyi dönmek değil. Hem o şekilde bağış yapan olsa bile 10.000’de bir olur. Websitesini herkes kullanıcak ama sadece bir kaç kişi ücret ödeyecek ? 🙂 Yok be Şahin o da olmasın. Böyle hosting parası çıksın yeter. Beer meer almasanız da olur :)))