Bir önceki konumuzda sitenin temel iskeletini oluşturan bölümlerin işaretlenmesi hakkında kısa bilgiler verdik. Aslında bir blog sitesi için yapılabilecek bütün işaretlemeleri tek bir konu altında anlatmak mümkün ancak neyin ne işe yaradığını tam olarak anlayabilmeniz için elimden geldiği kadar konuları genişletmeye çalışıyorum. İlerleyen konularda ufak bir kod parçası için bile ne kadar araştırma gerektiğini anlayacaksınız. Neyse lafı fazla uzatmadan konuya geçelim.
Bu yazıda anlatmaya çalıştığım konu, Google tarafından desteklenen ve bazıları arama sonuçlarındaki site görüntüsünü daha yakışıklı göstermeye yararken bazıları da robotların sitenizi daha iyi tanıyabilmesi için kullanılan Schema.org sitesinin WebPage özelliğidir. WebPage özelliğini ile sitenizin body etiketlerini işaretleyerek arama motorlarının sitenizi daha iyi tanıyabilmesini sağlayabilirsiniz. Aslında bu konudaki işaretleme sitenin en üstünden başladığından dolayı 1.Gün konusu olarak paylaşmam gerekiyordu. Neyse hatlar karıştı bir kere.
Bütün işaretlemeler aramadaki görünümü değiştirmediğini söylemiştim ve bunlardan bir tanesi de schema.org/WebPage işaretlemesidir. Bildiğiniz gibi sitenin bilgisayar ekranında görülen kısmı <body> ve </body> etiketleri arasındaki bölümdür. Biz de WebPage işaretlemesini kullanarak body yani sitemizin gövdesini robotlara tanıtacağız.
Kullanmamız gereken kod:
itemscope="itemscope" itemtype="https://schema.org/WebPage"
Yukarda görmüş olduğunuz kodu body etiketlerinin içine eklememiz gerekiyor.
Örnek:
Bu şekilde yaptığımızda işlem tamamlanmış olacak.
<body itemscope="itemscope" itemtype="https://schema.org/WebPage">
Ben WordPress blog sistemini kullandığımdan dolayı bütün işaretlemeleri yine aynı sistem için anlatmacağım. Bunun gibi basit işaretlemeler için detaylara girmek gerekmez ama ilerleyen zamanlardaki konularda ufak bir kod için bile iki tane konu açmam gerekecek. Eğer WordPress sistemini kullanıyorsanız ve bu işlerden hiç anlamıyorsanız kendinizi şanslı hissedeceksiniz. 🙂
Wp sistemini kullananlarda body etiketine Yönetim paneli >> Görünüm >> Düzenleyici >> Üst Kısım (header.php) dosyasında bulabilirsiniz. Sayfayı seçtikten sonra CTRL+F tuşlarına basıp <body kelimesini arattığınızda hemen karşınıza çıkacaktır. Her temanın body class yani body sınıfları olur.
Örnek :
<body <?php body_class(); ?>>
php body_class function.php dosyasından site gövdesi için atanmış olan sınıfları çeker. Bir iki kelime gibi görülebilir ama site çalıştığında çok uzun, bir kaç tane isimden oluşan sınıflar olabilir bunlar. Veri işaretlemesi için kullanmamız gereken kodları da hemen ?> simgesinden sonrasına ekliyoruz.
<body <?php body_class(); ?> itemscope="itemscope" itemtype="https://schema.org/WebPage">
Bu şekilde yaptıktan sonra değişiklikleri kaydedin.
Sadece bu kadardı 🙂 Konuyu abartırcasına uzattığımı düşünüyorum ancak ilerleyen zamanlardaki yeni konularda neden böyle yaptığımı daha iyi anlayacaksınız.
Çok teşekkür ederiz bu bilgiler çok işe yaradı bende bir su kaçağı bulma sitesi ile uğraşıyoum tam aradığım yazılar bunlar.
degerlendirmeniz için tesekkur ediyorum fayda sağlıyacagına eminim tesekkur ederim
değerli bilgileriniz için tesekkur ederim basarılarınızın devamını dilerim hocam.