Hayatımıza nereden geldi nasıl girdi diyemeden bir anda karşımızda gördüğümüz feysbuk ve ardı arkası kesilmeden yeni sosyal medya sitelerinin yayına girmesiyle birlikte hangi birini kullanacağımıza, hangi birini hatırlayacağımıza karar veremeyecek hale geldik, feysbukun kuruluşundan itibaren geçen 13 yıl boyunca. Gün geçtikçe gelişen teknoloji ile beraber, hayatımıza yeni sistemler girmeye devam ediyor ve edecek de. Bazı sosyal medya siteleri kuruldukları andan itibaren, çok geçmeden kapanmalarına rağmen, hala aynı amacı taşıyarak yoluna devam eden küçük büyük yüzlerce sosyal medya sitesi bulunuyor.
Nedir bu sosyal medya arkadaş?
Sosyal medya, kişilerin üye olup, başka kişilere arkadaşlık isteği, takip etme, dürtme, itme, tekmeleme, mesaj gönderme gibi işlemlerin yapıldığı, duygu ve düşüncelerin paylaşıldığı aynı zamanda gündemdeki konuları paylaşarak düşüncelerin viral halde elden ele dolaşmasının sağlandığı bir online ortamdır. Günümüzde hemen hemen herkes tarafından nüfus kimliği kullanır gibi kullanıldığından dolayı ilgi çekici bir şeyin bütün ülkeye bir günde yayılması hiçte zor değildir. İşte buna da viral reklam (elden ele dolaşan) deniyor.
Sosyal medyanın hayatımıza kattığı yenilikler
Eş dost muhabbetlerini, gerçek hayatta arkadaş ortamlarını ve zamanımızın çok büyük çoğunluğunu yok eden sosyal medya kötü yönlerinden ziyade çok iyi yönlere de sahip. Geçmişe göre insanların hayatlarını karşılaştırmak ve biz eskiden böyle yapardık böyle oldu demek çok doğru bir söylem değil bana göre. Çünkü eskiden feysbuk, twitır gibi siteler yoktu. Olsaydı geçmişte de böyle olurdu ve karşılaştıramazdık o zaman.
Sosyal medyanın en iyi yönlerinden bir tanesi de çok uzakta olan dostlarımızla kolaylıkla iletişim haline geçebiliyor olmamızdır. Eskiden şehirler arası görüşme yapmak bile çok pahalı bir hizmet iken şimdi Andromeda galaksisinde olan dayılarımız, kuzenlerimizle görüntülü görüşme sağlayabiliyoruz. Cabası da elbetteki kurulan sosyal medya ajansları. Bireysel ve kurumsal kişiler tarafından kurulan bu ajanslar sayesinde geçmişte olmayan iş imkanları şu anda var ve geçmişte hayal bile edemeyecekleri yerden çoğu insan hayatını kazanıyor, ailesine bakıyor.
Neredeyse en önemli faydasını unutuyordum, 35 yaş üstü olan kişiler daha iyi bilirler. Kağıda seni seviyorum yazıp eline tokuşturduktan 24 saat geçtikten sonra aynı yerde aynı zamanda elime tokuşturacağı kağıtta ne yazacak acab diye beklemiyoruz artık. O kadar utangaç olduğumuz (herkes üstüne almasın ben öyleydim 🙂 ) bir dönemdi ki kağıda ne yazsam diye saatlerce düşünüp dururduk. Şimdiki nesil ise “ooo aşkım nabıyon”larla büyüyor artık. Emin olun çoğumuz o dönemlerde aşkım kelimesini kullanamayanlardanız. Bizim için aşkım, filmlerde var olan bir kelimeydi sadece, hayal gibi yada hiç olmayacak bir şey gibi. Yusuf Hayaloğlu’nun dediği gibi “Neyse bunlar derin mevzular”.
Evet, sosyal medya sayesinde, son 15 yıllık hayatlar öncesinden çok farklı bir halde gördüğünüz gibi. İnsanlar artık topluca aynı şeyi söyleyerek daha üst mevkilere seslerini iletmeyi başarabiliyorlar, en önemlisi vicdanlarını rahatsız eden olayları, sokaklarda haykırmadan sadece yazarak rahatlata biliyorlar.
Şimdi dersi toplayalım biraz. Sosyal medya siteleri çok kolay iletişim kurmamıza, arkadaş edinmemize, duygularımızı paylaşmamıza, başkalarıyla etkileşime geçmemize ve yeni tür işlere sahip olmamızı sağlıyor. Özeti bu kadar. Madem bu kadar kısa bir tanımı var neden uzattın be arkadaş sorusuna cevap: Eh işte burası da benim sosyal medya sitem. Kendi duygu düşünce ve bilgilerimi burada paylaşıyorum. Azcık idare edin beni.
Dünyanın, en çok kullanılan sosyal medya ve arkadaşlık siteleri
1- Facebook
2004 yılında Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, bugün 1.2 milyar küsür insan tarafından kullanılıyor ve kısa sürede bütün dünyaya yayılmasıyla birlikte genç yaşta Mark Zuckerberg’in dünyanın en zenginleri arasına girmesini sağlıyor. Hayatımıza ilk giren arkadaşlık sitesi feysbuk değil tabi. Ondan öncesinde Türkiye’nin en büyük arkadaşlık sitesi olan siberalem vardı ama ücretli olduğundan dolayı feysbukun gölgesinde bile görünmüyor artık. Aynı hizmetleri sunmuş olsaydı, belki şuanda feysbuku değil, siberalemi 1. sıraya koymuş olurduk.
2- QQ.com
Abicim bu ne? QQ nedir arkadaş? Diye soracak olan arkadaşlara bu da dünyanın en büyük 2. sosyal medya sitesi. Tabi ki bütün dünyada kullanılmıyor ve dünyada o kadar popüler olan bir site değil ama Çin’in en büyük sosyal medya sitesi. 7.44 milyar nüfusa sahip Dünya’nın 1.67 milyarını sadece Çin’liler oluşturunca haliyle QQ sitesinin de bütün dünya tarafından kullanılmasına gerek kalmıyor tabi ki. Zamanında herkes feysbuklarda takılırken ben QQ üzerinden takılıyordum. Kendi msn messengeri, e-posta sistemi ve daha birçok ücretsiz servisi bulunuyor. Google Play üzerinden de uygulamasını indirebiliyorsunuz. Kızları güzel ama bide kurbağa yemeseler çok makbule geçecekler. Yemedikleri canlı kalmadı yeryüzünde. Neyse yolunuz düşerse benden de slm yazarsınız onlara. Bir de Sohu sitesi var ama ondan hiç bahsetmek bile istemiyorum. Karma karışık ve göze hiç hitap etmediği halde Dünya sıralaması 14.
3- Vk.com
Eee Çin’in sosyal medya sitesi olur da Rusya’nın olmaz mı? Çok değil, daha bir kaç sene öncesine kadar sadece Rusça yayın yapan Vk.com sonrasında İngilizce dil seçeneğini de ekledikten çok geçmeden bir baktık Türkçe dil seçeneğini de eklemiş. Sayfa düzeni ve tasarım olarak neredeyse feysbukun kopyası gibi bir tasarıma sahip olduğu kadar feysbuktaki bütün özellikler Vk.com sitesinde de var. Artı yönleri Rus kızları ile tanışma fırsatınız olabilir, eksi yönleri de aşırı kötü ahlaklı içerikler barındırması. Bir türlü önlem alamadılar diyemicem çünkü önlem almıyorlar gibi bir havası var site yönetiminin. robot yazılım değilseniz kesinlikle hesabınızın banlanma riski de olmaz. Belki vardır ama ben şahit olmadım bu güne kadar.
4- Twitter
Ne olduğunu duymayan bilmeyen yoktur sanırım, zaten Türkiye’de sosyal medya dendiğ-inde akla ilk gelen feysbuk ve Twitter oluyor. Twitter sitesinin en önemli özelliği, herkes tarafından kullanılan kelimeleri gündem haline getirip ülke genelinde ne olup bittiğini bildirmektir. Sadece gündemdeki kelimeleri takip etmeniz bile gün boyu haberleri ve gazeteleri okumanızdan daha faydalı. Yalnız dikkat etmeniz gereken en önemli konu, herkesin her söylediğine inanmayın. Her insanın düşüncesi farklıdır ve Twitter’da paylaşım yapan kişiler kendi düşüncelerini sürekli paylaştıklarından dolayı sizde farklı bir algı oluşmasına neden olabilirler.
5 – Instagram
Sektördeki en güçlü isimlerden olduğunuzda rekabet etme hissi daha da artar. Feysbuk ve Google arasında gözle görülmese de amansız bir çekişme olduğu her hallerinden belli oluyor. Sürekli başka şirketleri satın almakla ve yeni projeler hayata sürmekle kendi aralarında bu rekabeti yaşıyorlar sürekli. Google plus ağını kurarken bir nevi feysbuka çelmeyi takmayı amaçlamıştı ama pek başarılı olamamıştı. Sonrasında Twitter’i satın alacak haberleri de biraz gündemi karıştırmıştı. Feysbuk da dünyanın en büyük mesajlaşma uygulaması olan Whatsapp’ı satın alarak ve Instagram fotoğraf paylaşım platformunu kurarak, rekabette var olduğunu göstermiş oldu. Başkası kursa tutulmayacak bir sistem ama işin arkasında dünya devleri olunca herkesin kullanmasını sağlayabiliyorlar ellerindrki güçleriyle. Sürekli fotoğraf ve kısa videoların paylaşıldığı Instagram uygulaması günümüzde en çok kullanılan fotoğraf paylaşım sitesi olarak yayın hayatına devam ediyor.
6- Linkedin
Bizim meşhur Kariyer sitesi gibi iş ilanları ve işçı alımlarının olduğü bir sistemdir Linkedin. Kariyer.net sitesinden farkı üyelerin kendi aralarında etkileşimde ve paylaşımda bulunabilmeleridir. Ayrıca daha gelişmiş ve daha profesyonel bir iş arama sistemidir. Dünya’nın en büyük işverenlerin şirketlerine ait iş ilanlarına da ulaşabilmeniz mümkündür burada.
7- Reddit
Bu zatı muhteremin tam olarak ne işe yaradığını çözdüm desem yalan olur. Çok fazla kurcalamayıp kullanmadığım bir sitedir. Ama bütün sosyal medya sitelerinde olduğü gibi bu sitede de paylaşımlar yapabiliyorsunuz. Bir de soru cevap sistemine sahip hir özelliği bulunuyor. Sorulan sorulara binlerce yorum gelmesi de cabası.
8- Tumblr
Üyelerin duygu ve düşüncelerini blog yazarak yayınladıkları bir sosyal medya sitesi buda.
9- Pinterest
Feysbukun başarısından sonra kurulan bir sosyal medya hizmeti olan Pinterest sitesi üzerinden fotoğraf paylaşımı, video ve yazı paylaşımının yanı sıra diğer üyelerle mesajlaşma ve takip özelliği bulunuyor.
10- Google+
Evet Google yaparsa en iyisini yapar diyoruz her zaman ve öyle de oluyor ancak feysbuka rakip olarak çıkardığı bu site çok başarılı bir sosyal medya sitesi olmasına rağmen feysbuka diz çöktüremedi maalesef. Milyonlarca üyesi olmasına rağmen online kişi sayısı maalesef feysbuk kadar etmiyor ve bu gidişle hiç olmayacak gibi de bir hali var. Üyelerin tamamı Gmail ve Android cihaz kullanıcıları oluşturuyor. Bir Gmail hesabı oluşturduğunuzda otomatik bir Google Plus hesabınız da oluşturuluyor. Arkasında Android ve Gmail gibi devlet olmasına rağmen maalesef bekleneni veremeyen bir sistem. Sosyal medya siteleri arasında rekabetin ne kadar zor olduğu Google Plus sitesinden de belli oluyor.
11- Flickr
Bu rekabette Google, feysbuk olur da Yahoo olmaz mı? Aslında çok yeni olmayan bir sistem olmasına rağmen Instagram gibi fotoğraf paylaşım siteresini biraz gerisinde kalıyor. Ücretsiz fotoğraf yükleyebilen üyelerin her biri için tam 1tb kullanılabilir alan bulunuyor.
12- Twoo artık Plenty of Fish olarak devam ediyor
Normalde bu sırada Badoo sitesinin olması gerekirdi ancak Badoo sitesi Twoo sitesinin biraz gerisinde kalmış. Badoo’dan çok sonra kurulmasına rağmen Bado’yu geçebilmeyi başarmış. Sosyal medya sitesinden çok arkadaş arama ve yeni insanlarla tanışmaya imkan veren bir site. Yeni arkadaşlıklar bulmada oldukça etkili olduğundan bir yerlere gelebilmiş.
13- Badoo
Twoo sitesi gibi aynı özelliklere sahip, kardeş site gibi görünsede aslında kardeş değik iki farklı rakip Twoo ve Badoo. Badoo sitesinin ekran görüntüsünü aldığımda 337 milyon küsür üyesi vardı. Siz bu yazıyı okuyup siteye giriş yaptığınızda kaç milyon kişi olur bilemem.
14- Vine
Vine sitesi de bildiğimiz Twitter gibi kısa paylaşımların yapıldığı bir ortam. Feysbuk inatagramı açtıktan sonra Twitter sitesi de tam tersi olarak kısa videoların paylaşıldığı bir sistem olan Vine sitesini yayına çıkardı. Kısa videolar çekip ün kazanan yüzlerce inaan çıktı bu platformlar sayesinde ve her geçen gün takipçi sayıları katlanarak artmaya devam ettiği gibi ünlerine de ün katmaya devam ediyorlar bu kullanicilar Vine sayesinde.
15- Hi5 – Tagged
Biri Hi5.com diğeri Tagged.com gibi iki farklı isme sahip olmasına rağmen her ikisi de rakip olmamakla birlikte beraber çalışan iki farklı sosyal medya ve paylaşım sitesidir. Hi5 sitesine üye olunca Tagged sitesindeki üyelerle de iletişime geçebildiğiniz gibi Tagged sitesine de üye olarak aynı işlemleri hi5 sitesinin üyeleri için yapabiliyorsunuz. Hi5 ve Tagged sitelerinin diğer sosyal medya sitelerinden farkı üyelerin birbirlerini satın alabilmesi. Biraz saçma gibi görünse de oldukça ilgi çekici ve üyeler arasındaki rekabet oldukça zorlu geçiyor.
16- Scorpapp
Scorpapp henüz çok yeni bir sistem ve gün geçtikçe popülerliği artan bir sistem. Aslında henüz bu sıralamaya girecek kadar kullanıcısı olmayan bir platform ama günü geldiğinde diğer sosyal medya devlerine kafa tutacağına inandığım bir site buda. Twitter gibi gündem özelliği olan ve gündemdeki konulara yorum yapma özelliği bulunan bir site. Yalnız yorumları yazarak değil kısa videonuzu çekip yapabiliyorsunuz.