Seo eklentilerinin faydası olmadığını iddia etmiyorum bu arada sadece rahatsızlık duyduğum bazı konular mevcut bu eklentiler hakkında.
Öncelikle Yoast Seo eklentisinin 5m+ ve Rank math seo eklentisinin de 2m+ indirilme olduğunu düşünürsek çok faydalı olmaları gerektiğini düşünürüz değil mi? Bence bu rakamlar sizleri hiç aldatmasın. Çünkü 3 eklenti örneği vereceğim şimdi.
WordPress kullanan herkesin mutlaka bildiği Regenerate Thumbnails eklentisinden bahsedelim öncelikle. Her tema değişikliğinde kullanılması neredeyse zorunlu olan bir eklenti. Çünkü yeni yüklenmiş olan temanın kullandığı resim boyutlarına göre eski resimlerin boyutlarını optimize etmek gerekiyor.
- İlk çıkan ve herkes tarafından kullanılan Regenrate Thumbnails eklentisi 1m+ indirilmeye sahip. Bu konuda ilk çıkan eklenti bu. Öne çıkan görselleri, bu eklenti yardımı ile eski resimleri silmeden yeni tema için tekrar boyutlandırdığınızda her resmin 7-8 taneye kadar varyasyonu oluşuyor. Ayrıca silmeyi seçseniz dahi eski resimleri bulamadığı için sadece son yapılandırılmış resimleri silmeye yarayabiliyor ancak. Bu eskisi unutmayın bunu ve önümüzdeki uzun süre boyunca da kullanmanızı önermiyorum. Çünküsünü anlatacağım.
- reGenerate Thumbnails Advanced diye bir eklenti çıkmış, onu deneyeyim dedim, neredeyse önemli olan bütün özellikler ücretli olarak sunuluyor. 90k da indirmeye sahip. Bunu ile tanışmam, yeni olduğu için daha iyi olabileceği ihtimalini düşünerek denedim. Yüklediğim gibi de silmek zorunda kaldım. WordPress’in açık kaynak kodlu olması sebebi ile bu kadar popüler olduğunu biliyoruz ve eskiden dilediğimiz temayı da ücretsiz kullanabiliyorduk. Her ne olduysa son zamanlarda eklentiler dahi ücretsiz hiçbir şey yapmaz hale geldiler. Öyle saçma eklentilerle karşılaştım ki tek seferlik değil, sadece 1 yıllık lisans satmaya çalışanları bile var, yıllık 300$’dan bahsediyorum. “Lan ne oluyoruz ?” diye söylenmeye başladım durdum bende. Neyse bu detay da burada kalsın, hazır lafı geçmişken bahsetmedim demeyeyim.
- Ve şimdi gelelim Force Regenerate Thumbnails eklentisine. Kullanmaya başlarken ısrarla yedek almadan kullanmamanızı söyleyip duruyor. Yine de başlarım yedeğine diyerek çalıştırdım eklentiyi. Bütün resimleri tekrardan boyutlandırdığı gibi, yukardaki eklentilerin yapamadığı ” eski resimlerin varyasyonlarını” bulup, silip yeniden boyutlandırdı. Hele ki bazı resimlerin tekrarları 6-7 hatta 8 tane olanları bile teker teker milisaniye süresinde silip yerine yeni boyutlandırmayı yaptı arkadaş. Tek kusuru var, ben defalarca veritabanında düzenleme yaptığım için bazı yazılara ait resimler medya kütüphanesinden kayboldu, sunucuda yüklü ve yazılarda da görünüyorlar ama medya kütüphanesinde görünmediklerinden dolayı eklenti onları düzeltemedi sadece. Buna rağmen sunucuda 800mb kadarlık bir boyutu temizledi yarım saat kadar bir süre içinde. Bu ilk sırada olan meretin ürettiği eski dosyaları sildiğinin altını özellikle çizmem gerekiyor.
Şimdi asıl olaya gelelim. Yüklenme sayısı ne kadar çok ise, eklenti o kadar iyidir diyemeyiz ve yüksek yüklenme rakamları da hiçbir zaman sizi aldatmasın. Seo eklentilerine gelecek olursak:
- Sitemap oluşturuyorlar. Buna gerek var mı? WordPress otomatik zaten yapıyor. Bilmiyor iseniz sitenizinadresi/wp-sitemap.xml adresine gidin. Eğer herhangi bir seo eklentisi kullanıyorsanız görünmeyebilir.
- Head etiketleri arasına meta bilgilerini ekliyorlar. Buna gerek var mı? Zaten belli fonksiyonlar kullanarak bunu siz de ekleyebilirsiniz. Mesela is_single kullanarak tekil yazılar için gösterilecek metaları kullanabilirsiniz, is_page kullanarak sayfalar, is_category kullanarak kategoriler, is_tag kullanarak etiketler ve is_home kullanarak da anasayfa ve diğer pagination sayfaları için ayrıca title tag oluşturabilirsiniz. Tek yapmanız gereken bu değerleri kullanarak her sayfa için meta, title, keywords, noindex ve sosyal medya sitelerine ait detayları sınıflandırmak.
- Üçüncü seçenek olarak seo açısından sunduklarına seo için faydalıdır diyemeyeceğim. Zaten sundukları birşey de yok. Schema.org markup olayı var. Arkadaşlar websitelerinizi bu işaretlemeye göre ayarlamak zorundasınız. Eğer ki rakiplerinizin önünde çıkmak istiyorsanız bu oldukça zorunlu bir durum. Bunun gerçekten lamı cimi yok, birşekilde halletmeniz gerekiyor. Seo eklentileri bunu yapıyor demeyin, çok az katkıları var bu konuda. Neredeyse 9 yıldır bu websitesi ile ilgilenmiyorum hatta arama motorlarının gündemini dahi takip etmedim ve tekrardan başladığım için yeni gündemleri takip edip, websitemi de bu doğrultuda düzenliyorum. Şuanki
Arkadaşlar bakın ben bunları WordPress’ten anlayamayanlar için söylemiyorum. Azıcık bile WordPress bilginiz varsa, hatta bilginiz dahi yoksa ve nasıl araştıracağınızı biliyorsanız gerekli bütün kaynakları bulabilirsiniz. Ha benim param var, basarım parayı uzman birisine yaptırırım dersiniz. İşin o kısmına tabi ki lafım yok. Ancak işe yarar basit detaylar dahil herşeyi premium sürümde sergileyen bir eklentiyi kullanmak ne kadar mantıklıdır ?
İşe yarar özellikleri yokmu? Tabi ki var. Mesela Rank math seo eklentisinin mükemmel bir özelliği var. Değiştirilmiş olan sayfalarınıza ait bağlantılara birileri tıklayıp 404 hatası görüyorsa bunları not alıp sıralıyor ve size bu değişmiş bağlantıların yönlendirme işlemini çok basit bir şekilde yapmanızı sağlıyor. .htacces üzerinden bu düzeltmeleri yapmak gerçekten zor. Ama sadece bu özelliği kullanmak istediğim halde bütün bağlantılarımın da içine etmedi değil. Zaten siteyi bir sıfırlama sürecinden geçiriyordum, bütün bağlantıları, bütün resimleri arama motorlarından silip sıfırdan başlıyordum. Derken bağlantıların hepsi çöp oldu.
Ben premium eklenti ve temaların ücretsiz olmasına karşı değilim, basit bir detayı kullanmak için bile aylık, yıllık faturalandırmalara karşıyım. Emin olun bu ücretlendirmeleri isteyen geliştiricilerin bir kısmı da iyi kazanıyor. Hepsi kazanıyor mu ? Hayır çoğu batmış ve eklentilerini-temalarını yüzüstü bırakmış durumda. Her işlemi yapmak için para talep edemezsiniz. Önce tanınmanız, popüler olmanız gerekiyor. Yoast gibi milyonlarca kişi tarafından indirilmiş bir eklentiyi de ücret ödeyerek satın alacaklar olacaktır ve oluyor da. Ancak hala işin ücretsiz kısmı için bu eklentileri kullanma taraftarı değilim. Çünkü bir faydasını görmedim.
İşin indirilme rakamlarına baktık, kullanılabilirliğine de baktık. Ben şahsen sıralamada yerinizi değiştirecek bir fayda göremiyorum bu eklentilerde. Bilmiyorsanız da öğreneceksinzi bazı detayları, öğrenmek zorundasınız. Neyin sıralamanızı düşürdüğünü, neyin yükselttiğini de takip edip analiz edeceksiniz. Şuan benim sıralamamın düştüğü gibi. Evet sıralamamı soruyorsanız tamamen yerlerde ve son yaptığım değişikliklerden sonra da bu yazıyı yazma kararı aldım. Dediğim gibi yaklaşık 8-9 yıl boyunca ilgilenmedim ve basit bir hatası var diye sıralamalarda çok gerilere düştüm. Yeni tema hazırladım, sıralamaları kontrol ettim, kusurları araştırdım tam herşey tamam oldu ama daha ötesine geçmiyor derken bu seo eklentilerini yüklemeye karar verdim. Sonuç mu? Bu anlattıklarım oldu işte. Düzeleceğine daha beter hale geldi.
Bu eklentilerden bir fayda gördüyseniz siz anlatın lütfen. Bunları kullanmalı mıyız yada neden kullanmalıyız gibi soruların cevapları herkese lazım. İyi kötü deneyimlerinizi anlatırsanız burda toplanır sohbet ortamı gibi konuşuruz detayları.
Güncelleme: Bu yazıyı yayınladıktan 2dk sonra arama motorlarında nasıl göründüğünü görmek istedim. Breadcrumb detayı çalışıyor mu diye. Websitemin linkerinde kategori detayları yok, düz website adı ve yazı linki var. Arama motorlarında kategorilerin de görünmesi gerekiyor. Bunu merak ettiğim için yayınladıktan sonra Google arama motorunu kontrol ettim. Sadece o da değil, daha düne kadar kullandığım seo eklentileri yüzünden aramada sadece başlık çıkıyordu. Seo eklentisi olmadan arama motorlarında nasıl görüneceğini görmek istediğim için kontrol etme ihtiyacı duydum. Şimdilik görüntüsü sorunsuz gibi, sadece favicon göstermiyor.
Seo eklentisi kullandıktan sonraki bağlantılarım da bu şekilde görünüyordu. Yakın zamanda bu yazıyı ziyaret ederseniz site:www.mintik.com diye Google’de arama yaptığınız taktirde bahsettiğim hataları görebilirsiniz.
Neydi, ne oldu, neden bunlar oldu, ne bunları daha iyi hale getirdi. Konuşalım arkadaşlar, burada toplanıp deneyimlerimizi paylaşalım. Forum sitelerinde madem kimse ücretsiz bilgi paylaşmıyor, madem eklentiler hep paralı, biz de burada toplanıp konuşalım detayları, hataları vs. Birbirimize yardımcı olalım. Gerekirse birbirimizin websitesini gözlemleyelim, inceleyelim. Fonksiyonları da burada paylaşalım, bilgilerimizi de ama ne olur birbirimizden para talep etmeyelim.
Bu yazıda tartışmak biraz uzun olabilir, o yüzden soru kategorisi içinde bazı başlıklar oluşturacağım. Yorumlarda kod paylaşma özelliği bulunuyor. Bu başlıkların altına elimdeki fonksiyonları paylaşacağım. Şuan aklıma gelen bir kaç Seo sorusu olduğu için sadece birkaç tane başlık ekleyeceğim. Önerilerinizi de bu yazı altında yorum yaparak belirtirseniz yeni sorular oluşturabilir ve bu sayfa altında birleştirebiliriz. Yada buradan kendiniz de soruyu oluşturabilirsiniz. Bu yazı altında başlıkları toplamak için oluşturduğunuz soruları yorum altında belirtin ki bahsi geçen konuları bir arada sıralayıp tartışabilelim. Soru sorabilmek için üye girişi yapmanız gerektiğini unutmayın.
İlk 3 soruya ben başlıyorum.
SEO Uyumlu Websitesi için Meta Etiketleri nasıl olmalıdır?
Schema.org markup yani microdata işaretlemesi nasıl yapılmalıdır ?
Breadcrumb Seo için ne kadar önemlidir?