Mintik posted
1 year ago

Google sitemi çok geç indexliyor. Daha hızlı indexlemesi için ne yapabilirim

Evet eğer sizde başlıktaki soruyu kendi kendinize sorup duruyorsanız tam yerine geldiniz. Eskiden Google’de add url yazar yeni yayınladığımız yazıyı ekler saniyeler içinde yayınlandığını görürdük.  Hatta  WordPress sistemlerdeki ping olayı ile yazı yayınlandıktan sonra arama motorlarına Yahoo, Yandex, Google ve Bing dahil olmak üzere functions.php dosyasındaki  birkaç satırlık kod ile ping yollar siteyi kendi kendine arama motorlarının kaydetmesini sağlardık. Arama motorlarındaki ping olayı bitti bildiğiniz gibi.

Google Add url de bitti haliyle yapabileceğimiz her yazı yayınladıktan sonra Google Webmaster toolstan  url denetleme aracını kullanarak yeni yazdığımız yazının linkini sorgulatıp dizine eklenmesini istemek.

Bu görüntüden sonraki aşamada Url adresiniz dizine eklenmemiş ise dizine ekleyebileceğiniz bir sekme sunuyor.

Üstteki resimde gördüğünüz gibi dizine eklenmesini iste yazan yere tıkladığınızda kısa sürede google yayınınızı indexlemeye başlayacaktır. Her yazıdan sonra bununla mı uğraşacağım bunun otomatiği yokmu diye soracaksanız eğer WordPress için var.

WordPress sitemap için eskiden sitemap eklentileri kurardık. Hatta hala sitemap.xml dosyası oluşturmak için eklenti dizininde bulunan sitemap eklentileri mevcut. En popüler seo eklentileri bile kendi içlerinde sitemap dosyası oluşturma özelliğini barındırıyor. Yani bir sitemap.xml dosyası tabi ki önemli ama bunun için de bir eklenti kullanmanıza gerek yok artık. Çünkü WordPress artık kendi sitemap.xml dosyasını da eklentisiz kendi üretiyor. Siteadresiniz.com/wp-sitemap.xml yazdığınızda eklenti varsa da yoksa da bu sitemap dosyasını kullanabiliyorsunuz. Sitemap haritasını arama motorlarının webmaster bölümünden kaydettiğinizde bir nebze olsun işinizi görür.  Eee yani buda çok hızlı bir indexleme yöntemi değil elbette.  Yazı paylaşıyorsun ve bekliyorsun  acaba google kaydedecekmi  yada ne zaman kaydedecek diye. Hele birde sırada dizine eklenmeyi bekleyen onlarca linkiniz varsa ve site adresinizi değiştirdiyseniz vay sitemap ile eklenecek linklerin haline. Bekle de arama motorları  dizine eklesin yazılarınızı.

Şimdi diyeceksiniz ki biz bunları zaten biliyoruz.  E yani muhtemelen çoğu kişi biliyordur, ben bir konu anlatırken yeni başlayanları da dikkate alarak anlatma gereği duyuyorum. Belki bilmeyen, yeni başlamış bir arkadaşımız da bu yazıyı okur diye detaylıca anlatıyorum bildiklerimi.

Buraya kadarki konuyu çoğu kişi bilir ve çoğu forumlarda da benzer  anlatımlar vardır mutlaka.  Bu bahsettiklerimizden daha hızlı ve bizi uğraştırmayacak, sırada dizine eklenmeyi bekleyen binlerce link varsa bile kendi kendine yarım saat yada bir saat içinde yazdığınız konuları indexlemenin bir yolu daha var. Google haber yayınları için kayıt yapılan Google yayıncı merkezi diğer bir adıyla Publisher Center. Websitem haber sitesi değil, Google kabul etmez demeyin. Ping olayından sonra başlatılan sistemlerden bir tanesi bu. Google içeriğinizi haber olarak kabul eder veya etmez ama bu sistemi kullandığınızda içerikleriniz daha hızlı bir şekilde indexlenmeye başlar.

Google Publisher Center

Google yayıncı merkezine gittiğinizde karşınızdaki ilk sayfa bu şekilde olacaktır.

Websitenizin adresini üstteki resimde görünen alana ekledikten sonra bir pencere açılacak. Açılan pencere site bilgisi, ülke ve dil gibi seçenekleri de ekledikten sonra sizin bu sitenin sahibi olduğunuzu doğrulamanızı isteyecek. Eğer Google publisher center sitesine girişte kullandığınız gmail adresi sizin websitenizin webmaster toolsta kayıtlı gmail adresi ise sorun yok. Aksi halde öncelik olarak websitenizi webmaster toolstan doğrulamanızı isteyecek  alttaki resimdeki gibi bir ekran ile karşılaşacaksınız. Daha sonra yap seçeneğine tıklayıp bu işlemi atlayabilirsiniz elbette ama sahipliğini  henüz almadığınız bir websitesi varsa webmaster toolsta öncelik olarak kaydını bitirmeniz önemlidir.

Bu aşamayı da geçtikten sonra websitenizin kategorisini seçmeye geldi sıra “Düzenle” butonuna tıklayarak websitenizin kategorisini, hangi ülkelerde yayınlanacağını  ve hangi mülklere izin vereceğinizi seçtikten sonra geriye son aşama kalıyor.

 

Bütün aşamaları bitirdikten sonra Google Haberler bölümünü seçip içerik ayarlarından tek tek kategorilerinize ait feed adreslerini girmeniz gerek. Feed olayı bildiğim kadarıyla çoğu sistemde var. Rss ve feed aynı şey zaten, kategorilerinize ait linklerinizi “Yeni bölüm” butonuna tıkladıktan sonra tek tek feed adresini girmeniz gerekiyor Resimdeki gibi.

Kategorilerinizi bu şekilde tek tek kaydettikten sonra İnceleme sekmesinden  Google’nin feedlerinizi çekmesini beklemeniz gerekiyor. Bazen bu feedleri anında görüntülüyor, bazen bir saat kadar bile sürebiliyor. Nedendir bilmiyorum, bir kategoriye ait içerikleri bir saatten fazladır çekemedi. Hata bu yazıyı yazarken neden bu kadar kategori ile uğraşıyorum, direk anasayfayı kaydedeyim olsun bitsin diye anasayfaya ait rss adresini ekledim, anında içerikleri göstermeye başladı ama o kaydetmediği kategorideki içerikleri göstermedi.

Bu yazıyı yazarken incelediğimde Google’nin heniz teknoloji kategorisini indexlemediğinden kaynaklıydı. Google haberlerde kategori içeirklerinin görünebilmesi için öncelikle kategorinin indexlenmesi gerekiyor.  Webmaster tools url denetleme aracından kategoriyi ekledikten sonra  sorun düzeldi.  Bu aşamaların hepsini tamamladıktan sonra  konularınız artık daha hızlı Google’de indexlenmeye başlayacaktır.

WordPresste eklentisiz Google News sitemap nasıl yapılır?

Bu sorunun cevabını vermekte emin değilim aslında. Şuan için eklentisiz kullandığım bir yöntem var. Denemeler bittikten sonra WordPress için, eklentisiz nasıl news sitemap hazırlayacağınızı da anlatacağım elbette. Hazırlayacağınızı derken tek tek linkleri eklemenizden bahsetmiyorum. Bir fonksiyon var alıp functions.php dosyanıza ekleyeceksiniz o kadar.  News sitemap haritanız kendiliğinde oluşacaktır. Publisher centerde  sitemapı da gereken yere kaydedersiniz.

Mintik is curious about your thoughts. Add a comment
Did you know that members who log in don't see ads?
Sign in with E-mail