Youtube, tiktok, instagram gibi web siteleri ve uygulamalar sayesinde malumunuz herkes içerik üretici olur hale geldi günümüzde. Benim gibi sadece makale üreten kişiler için çok yüksek sistemler toplamak gerekmiyor ama işin içinde ekran kartları ile alakalı içerikler olunca haliyle sistemin de birazcık da olsa yüksek olması gerekiyor artık. Bu arada biraz dediğime de bakmayın yaklaşık 6-7 ay önce 1500-1800 tl arası satılan bir ekra kartı şuanda 10 bin tl yi aşmış durumda. Hal böyle olunca bir şekilde ya telefonunuzdan ücretsiz bir uygulama bulup bütün editleme işlemlerini oradan yapacaksınız ki herkeste telefon var yada yüksek maliyetli bir sistem toplayıp ihtiyacınız olan programlar ile video editleme vs. işleri gerçekleştireceksiniz.
Günümüzde neredeyse herşeyin bir web sürümü çıkar oldu artık. Bir aralar ben de tarayıcımı açıp Google amcaya şu soruyu sordum; “Online video edit” diye bir şey var mı? diye. Sonucu soracaksanız tam da tahmin ettiğim gibi bir sürü online video editleme sitesi karşıma çıktı. Çoğu kullanışlı olmamasına rağmen ücretli ve ücretsiz versiyonlarında da watermark dediğimiz videolarda kendi logolarını kullandıkları olay ile karşılaştım. Bir kaç websitesi denedikten sonra umudumu yitirip tarayıcıyı kapattım , Mintik bugün de sana bilgi paylaşmak çıkmadı edikten sonra oyun oynamaya daldım. Yani o kadar websitesi dene ve bir tane adam akıllı reklam usulü kazanayım mantığı ile çalışan bir websitesi bulamamak gerçekten üzücü bir durumdu. Çok geniş kitleleri olan bir sektör ve işe başlar başlamaz kazancı olmayan kişiler neden bu tür bir isteme para ödesin ki yani değil mi? Sen sistemini kur ve reklamlardan gelir elde etmeye başla herkes gibi. Adamın zaten ödeyecek parası olsa kendine sistem toplar, bilgisayarında bu işleri halleder.,
Neyse, geçenlerde biri Facebook üzerinden bana ulaştı ve bir video editleme sitesi hakkında link gönderdi. Sanırım siteyi gördüğümde konu hakkında bir yazı yazacağımı düşünmüştü kendisi de. Eee o kadar video editleme sitesini dendikten sonra böyle birşey kalkıp bir daha dener miyim sizce? Sanki benim öyle bir içeriğin var olup olmadığını araştırıp sitede paylaşmak istediğimi biliyormuş gibi yaşadıklarımdan hemen sonra facebook üzerinden bana link göndermesi biraz garip geldi. Konuya cevap yazmadım ve bir kaç gün sonra İçerik Gönder linkinden buraya online video editleme yöntemini kendi paylaştı. İyi, güzel vede ücretsiz olduğu için paylaştım. Kolay kolay ücretli içerikleri paylaşan biri olmadığım için onaylamakta da tereddüt etmedim.
Bugün ise kendim bi deneme yapayım dedim bu sistemi. Denediklerim karşısında gördüklerim, site içindeki video editleme özellikleri, yazı efektleri, video içine eklenebilen elementler vs. tamamen mükemmel. Ama öncesinde bir deneme yapmam gerekiyordu. Oluşturduğunuz videoya kendi logolarını ekliyorlar mı yoksa eklemiyorlar mı diye. Basit bir video oluşturup 1080 piksel ile indir dedikten sonra videoyu açıp baktım reklam falan yok. Kusursuz ve kullanımı da çocuk oyuncağı gibi. Konuyu çok fazla uzattım gibime geliyor ama gördüklerim karşısında nereden başlamalıyım konusunda gerçekten şaşkınım. Neyse başlıyoruz.
RecordCast – Ücretsiz, programsız, tarayıcıdan video çekme, ekran videosu alma, ses kaydı alma ve video editleme sitesi
Evet RecordCast içeriği tam olarak bu başlık değil, bu başlıktan çok daha fazlasını sunuyor sizlere. Bir kaç kelime ile anlatılacak bir sistem değil. Siteye girer girmez üstteki resim karşılıyor sizi. Giriş yapmadan bile video editleme ve kayıt işlemlerini yapabilirsiniz ancak son aşamada siteye üye olmanız gerekiyor. Hiçbir aşamada herhangi bir ücret yada zorla reklam izletme seçenekleri talep edilmiyor. Görüp görebileğiniz en basit uygulamalardan biri diyebilirim. Try video editör ile hemen video editleme sayfasına girebilir, Start Recording butonu ile de hemen ekran görüntüsü almaya başlayabilirsiniz.
Online ekran görüntüsü kaydetme
Start Recording butonuna bastığımızda karşımıza bu üç seçenek çıkıyor.Screen+Webcam seçeneğini elimde webcam olmadığı için deneyemedim. Bilgisayarınızdan kaydetmek istediğiniz sekmeyi, programı veya oyunu seçtikten sonra kamera görüntünüzü de hemen üstüne monte ediyor diye tahmin ediyorum. Çünkü ikinci seçenek olan Screen Only (sadece ekran) seçeneği ile kayıt yapmak istediğinizde karşınıza bir çok seçenek çıkıyor. Masaüstü görüntüsünün tamamı, herhangi bir sekmeyi veya herhangi bir uygulamayı mı kaydetmek istediğinizi soruyor. Tarayıcıyı kaydetmeyi seçtiğinizde bile tarayıcıdaki hangi sekmeyi kaydetmek istediğinizi soruyor size. Webcam seçeneği de sadece webkameranız üzerinden kayıt yapıp editleme imkanı sunuyor sizlere.
Video editleme aşaması
Bilgisayarınızda bulunan dosyaları sürükle bırak yöntemi ile ekrana çok hızlıca attığınız gibi alt kısımda bulunan video şeridine de kolayca ekledikten sonra kesme, uzatma gibi işlemleri normal bir bilgisayar programı gibi gerçekleştirebiliyorsunuz. İlk başta merak ettiğim kaç tane video şeridi ekleyebileceğimizdi. O yüzden 2 tane ses dosyası, orta şeride de birkaç resim ekledikten sonra üst kısma yazı efektleri, hareketli ikonlar, elementler eklemeye başladım. Normalde internetten arayıp kullandığımız çoğu yazı efektini burada kolay bir şekilde alıp ekleyebiliyoruz. Tabi sadece yazı efektleri aramıyoruz. Yeşil ekranlı beğen butonları, animasyonlu sosyal medya ikonları dışında daha bir çok video içi efekt olarak kullanabileceğiniz animasyon mevcut. Örnek bir patlama sonucu çıkan duman efekti eklediğinizde ona ait bir ses dosyası bulunmuyor. Bu tarz animasyonlara özel sesleri eklemek size kalıyor sadece.
Video içi efektlerin örnek görüntüsü
Video içi açıklamalar için geçişler
Bu tarz özellikleri bir videoda kullanmak gerçekten içeiğinizi profesyonel bir yapım gibi göstermeye yetecektir. Daha öncesinde bu tarz efektlerin Themeforest, Envato Elements gibi sitelerde satıldığına bizzat şahit olmuşluğum var. Hatta o satılan içerikleri siz alıp kendi bilgisayarınızda, kendi programınız ile ditleyebiliyordunuz sadece. Editleyebilmek için de satın aldığınız yazılımı destekleyen bir programa da sahip olmanız gerekiyor tabiki. RecordCast sitesi ise video editleme dışında bu tarz animasyon ve efektleri de beraberinde ücretsiz olarak sunuyor sizlere. Şimdilik yeteri kadar efekt bulundumasına rağmen gün geçtikçe daha fazlasının da ekleneceğine inancım oldukça yüksek. Tek korkum birgün bu sitenin de tamamen ücretli hale gelmesi. Tinypng gibi websiteleri hala ücretsiz servis imkanı sunabiliyorken başka şekillerde gelir elde ederek uygulamalarını büyütebilmenin yollarını buldular. Umarım RecordCast sitesi de aynı bu yolda devam eder.
Bu websitesi ile ilgili olarak merak ettiğim tek bir soru vardı. Acaba en son aşamada videoyu bitirip indireceğimiz zaman kendi içinden mi bunu yapacaktı yoksa elimizde olan sistemi mi kullanacaktı. Bunu öğrenmek için test amaçlı hazırladığım videoyu indirmeye başladım ve diğer sekmelere geçtim bilgisayardaki işlerimi halletmek için. O arada işlemci ve ekran kartı seviyelerini de test etmeyi ihmal etmedim. Ekran kartı sıcaklı 40 derece iken işlemci sıcaklığı da yine 40 derecelerde seyrediyordu. Kendi kendime bu böyle olmamalı dedim, mutlaka birşeyleri bizden kullanıyor olması gerek. Video indirme sekmesine dönüp baktığımda bıraktığım yerde kalmıştı. Hala %20 seviyesindeyi. Siz başka sekmeye geçtiğinizde indirme işleminde duraklama oluyordu. sekmeyi açık bırakıp işlemci ve ekran kartı değerlerine baktığımda sadece işlemcide 60 derecelik sıcaklıklara ulaştığını farkettim. Sanırım bazı işlemler tarayıcı üzerinden işlemciye gönderiliyor. Elimdeki işlemci de biraz eski nesil olduğu için 60 derecelik sıcaklık oldukça normal bir dereceydi. I7 2600k işlemci ile test etmiştim bu çalışmayı. Kısacası çok düşük bir sistem ile de bu websitesi sayesinde kolayca video editleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz hemde bilgisayarınızı hiç yormadan bile.
Video boyutu
Sony vegas gibi bir program ile 1080 pikse bir video oluşturmak istediğinizde 10 dakikalık bir video aşağı yukarı 400-600mb arası değişmektedir. 64 saniyelik bir RecordCast videosu 18.865kb bir boyuta olaştı. Yani 10 dakikalık 1080 piksel bir video oluşturduğunuzda RecordCast sitesinden 190mb olarak indirebilmeniz mümkün. Video sıkıştırma yöntemleri uygularken bile Sony Vegas gibi programlar bu kadar düşük boyutta bir video sunmuyor sizlere. Bu servis daha ne kadar devam eder bilmiyorum ama bu tarz video içerikleri üretip birşeyler yapmak isteyen kişiler maliyetsiz olabilecek birşey.