Hergün daha da gelişen teknoloji sayesinde hayatımıza giren yeni sistemlerle tanışıyoruz. Bu sistemleri kullanabilmek için her zaman bir kullanıcı adı ve parola almamız gerekiyor. Sosyal medya, e-postalar, telefon, kredi kartları derken bütün hepsini aklımızda tutmak gittikçe zorlaşıyor ve nadir kullandıklarımızı da ister istemez unutuyoruz. Bu unutkanlığa çözüm getirmek adına geliştirilmiş olan sistemler de mevcut Chrome Senkronizasyonu gibi, ama her zaman yeterli olmuyor maalesef.
Bizim için en önemli olanda bir tanesi de websitemizin yönetim paneline erişim sifresidir. Google Chrome senkronizasyon özelliği sayesinde WordPress tabanlı web sitemizin yönetim paneline erişmek için her zaman kullanıcı adı ve parola kullanmıyoruz ama bir defa kayıtlı formları tarayıcıdan sildikten sonra bu özelliği şifreleri tekrar girip senkronize etmeyene kadar kullanamıyoruz maalesef. İşte o an gerçekten bazı şeyleri unuttuğumuzu anlıyoruz. Giriş bilgilerini tekrar elde edebilmenin yolları tabi kide var. Mesela eposta adresinizi girip unuttuğumuz giriş bilgilerimizi geri alabiliyoruz. Email adresimizi de unuttuysak yada erişim sağlayamıyorsak eğer o zaman iş başa düsüyor. Bu durumda yapmamız gereken hosting panelinden phpMyAdmin sayfasına girip mysql üzerinden eski şifreyi silip yerine yenisini kaydetmemiz gerekiyor.
WordPress, parola olarak md5 sifreleme yöntemi kullanıyor. Veritabanı üzerinden yenisini girerek yapma yöntemi mevcut ancak benim pek önerdiğim bir yöntem degil. En sağlıklı yol şifrenizi buradaki linkten md5 e dönüştürüp veritabanına atmaktır. Verdiğimiz linkteki form, karakterleri md5 olarak kodlayarak daha güvenli bir halde olmasını sağlayan bir hizmettir ve ücretsizdir.
Md5 generator sayfasından sitenizin yönetim paneline erişmek için dönüştürdüğünüz karakterler bir kenarda dursun şimdilik. Hosting sunucunuzdan alan adınızın yönetim paneline giderek mysql veritabanına erişim sağlamanıza olanak sağlayan phpMyAdmin linkine tıklayıp veritabanımıza gidelim şimdi. Alttaki resimdeki gibi tablolarla karşılaşacaksınız. Bu tablolar içinden kullanacağımız tablo wp_users tablosudur. Bütün üyelerin bilgileri wp_users tablosu üzerinden kayıt altına alınır, sizinki de dahil. Tablolardan herhangi birine tıkladığınızda içinde olan veriler liste şeklinde sıralanır ve eğer çok fazla üyeniz yok ise kendi hesabınızı bulmanız çok da zor olmayacaktır.
Wp_users tablosuna tıkladığınızda ise sitenize üye olan herkesin ismini göreceksiniz. Burada düzenle yada kalem ikonuna tıklayarak kullanıcıların profil bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Açılan sayfada daha önceden almış olduğunuz MD5 korumalı karakterlerı user_pass satırındaki karakterlerle değiştirin ve kaydedin. Artık Yönetim panelinize erişim sağlayabilirsiniz.