Parallax kelimesini daha önce duydunuz mu bilmiyorum. Web siteleride genelde mouse hareketlerine bağlı olarak 3 boyutlu hareket eden animasyonlara verilen genel isimdir bu. Sitesinde parallax özelliğini kullanan çok az Türkçe web sitesi var bildiğim kadarıyla. Hatta benim gördüğüm sadece bir tane web sitesi var. Bu yazıyı şuan okuyorsanız eminim Egonomik.com adlı siteyi de duymuşsunuzdur. Duymadıysanız bile duydunuz şimdi :=) Benim bildiğim parallax uygulamasını kullanan tek Türkçe içerikli site. Belki başka siteler de vardır ama henüz karşılaşmadım.
Siteyi incelerseniz en üstteki bannerin sürekli mousenin davranışlarına göre hareket ettiğini göreceksiniz. Arka arkaya sıralanmış olan benim gördüğüm (3 tane var demeyin ben 2 tane gördüm sadece) 2 tane resim var. Mouse sağa kaydığında öndeki resim arkada duran resimden biraz daha hızlı hareket ediyor. Bu da gerçekçi 3 boyutlu görünüm ortaya çıkarıyor. Bu tarz arka arkaya 3, 4 hatta 5 tane resim dahi eklenebilir. Gerçek bir manzara resmini bu şekilde yapacağım photoshopla keserim biçerim diyecekseniz oldukça zahmetli bir iş. Bir de png derken arka arkaya sıralanmış olan resimlerin png formatında kaydedilmiş olması gerekiyor.
Genel olarak parallax uygulamaları bu şekilde çalışırlar. Banner yada 3 boyutlu bir manzara oluşturmak için kullanılır. Bazı parallax örnekleri de saya kaydırma çubukları ile beraber hareket ederler. Siz scrollbarı (kaydırma çubuğunu) aşağı doğru kaydırdıkça arka arkaya sıralanmış olan resimler de hareket eder. Belli bölümlere gelince yazılar çıka biri kaybolur diğeri gelir şeklinde türlü türlü animasyonlar yapılabilir parallax uygulamalarıyla. jQuery Jarallax uygulaması da mouse davranışlarına bağlı olarak değil saya kaydırma çubuğuna bağlı olarak hareket eden bir parallax animasyon uygulamasıdır. Sadece Jarallax kullanarak tek sayfalık mükemmel kaydırma çubuğu animasyonları oluşturabilirsiniz web sitenizde. Kişisel bir web sitesi tasarımı için tek başına yeter.