Mintik posted
4 year ago

AggregateRating – Yıldızlı sonuçlar

Aslında böyle bir konuyu yazmadan önce kendi sitemde bu konuda başarılı olmam gerekirdi. Sırf bu konuyu denemek amacıyla arama sonuçlarında resmimin görünmesini de bir süreliğine engellemiş bulunuyorum. Google’nin yapısal veri test aracında denediğim zamanlarda eğer konuya yıldız eklenmemiş ise yazar profili görünüyordu ve eğer yıldız eklenmiş ise de yazar profili yerine yıldızlar görünüyordu. Şu ana kadar anladığım kadarıyla hem resmi hemde yıldızı bir arada göstermiyor. Belki bu konuda yanılıyor olabilirim ancak  bu güne kadar denediğim aramalarda da hem resim hem de yıldıza aynı anda rastlayamadım. Bu yüzden bir kaç günlüğüne profilimin görünmesini engelledim.

Bir ara WordPress Seo Ultimate eklentisinin “Rich Snippet”  özelliğini kullanarak da yazılarıma kendim oy vermişliğim olmuştu ancak bu oyu kullanıcılar göremiyordu ve sadece arama motorları için ayarlanmıştı. Yine Google’nin destek sitesinde okuduğum bir diğer açıklamada “kullanıcıların göremediklerini arama sonuçlarında göstermeyiz” yazısını okuduktan sonra bundan da vazgeçmiştim. Arama sonuçlarında yıldız çıkmamasının bir diğer sebebi de bütün yazıların en az 1 defa oylanmış olması gerekiyor diye tahmin ediyorum. Bu sadece benim kendimce tahmin ettiğim bir olasılık ve henüz bunu da garantilemiş değilim.

Sitenin görünecek şeklini belirleyen bazı Google algoritmaları muhtemelen vardır ve bu algoritmalar kullanıcılara sonuçları en iyi şekilde göstermeye yararlar. Biz üç kağıtçılık yapıp  her yerde yakışıklı çıkmak için uğraşıyor olsak da Google amca buna kesinlikle izin vermiyor.

Manuel yani elle isterseniz kaynak kodlarının içine Schema.org sitesinin AggregateRating özelliğini kullanarak yazılara veya sitenin herhangi bir yerine yıldız kodu ekleyebiliriz. Ayrıca bu kodu kullanarak yapısal veri test aracı ile  sitemizi test ettiğimizde yıldızlı olarak görünebilir.

Yıldız görünmesini sağlayan kod :

<div style="display: none;" itemprop="aggregateRating" itemscope itemtype="https://schema.org/AggregateRating">
      <meta itemprop="bestRating" content="5" />
      <meta itemprop="ratingValue" content="4.88" />
      <meta itemprop="ratingCount" content="24" />
</div>

Tabi bu kodlar kendi başına bir işe yaramazlar. Beraberinde içeriğin makale olduğunu da arama motorlarına ispatlamamız gerekiyor. Bunu da Schema.org sitesinin Article özelliğini kullanarak yapmamız gerekiyor. Hem AggregateRating hem de Article  özelliklerinin konuya eklenmiş olması şarttır. Bu iki özelliği herhangi bir sayfaya ekleyerek de test aracını kandırabilmemiz mümkün ama site görünürlüğünde herhangi bir değişiklik olmaz.

<div id="post-ratings" class="post-ratings" itemscope itemtype="https://schema.org/Article">
    <meta itemprop="name" content="Konu basligi" />
    <meta itemprop="description" content="konu aciklamasi" />
    <meta itemprop="url" content="konu url adresi" />
    <div style="display: none;" itemprop="aggregateRating" itemscope itemtype="https://schema.org/AggregateRating">
        <meta itemprop="bestRating" content="5" /> <!-- en yuksek oy -->
        <meta itemprop="ratingValue" content="4.88" /> <!-- oy ortalamasi -->
        <meta itemprop="ratingCount" content="24" /> <!-- oylama sayisi --> 
    </div>
</div>

Sırf bu konuyu anlatmak için biraz acele ederek sitedeki çok önemli sayılabilecek konuların tamamına kendim 15-25 defa oy verdim. Her seferinde farklı olarak 1 oy, 2, oy veya 5 oy değeri verdim. Gerçi bunu tespit edebilmesi mümkün değil ama ne olur ne olmaz diye biraz acele etmeye çalıştım. Ancak hala konuların 90% oranı oylanmamış durumda. Sanırım bu oran da site görünürlüğünü etkileyen bir faktördür diye düşünüyorum.

Bütün işlemleri doğru bir şekilde tamamladıktan sonra site görünümünde fotoğraf çıkması 2 günü bulmuştu. Fotoğrafı kaldırmamın ardından henüz 1 gün geçmemiş olması da hala yıldızlı olarak görünmüyor olmamın bir sebebi olabilir. En fazla 1 hafta bekledikten sonra sonuçlar değişmediği taktirde tekrar fotoğrafın görünmesini sağlayıp sonucu da burada bildireceğim tekrardan.

Buraya kadar anlattıklarımız olası ihtimaller ve manuel olarak (kandırarak) AggregateRating kodunun eklenmesi hakkındaydı. WordPress kullanıcısı isek eğer ziyaretçilere gerçek bir oylama deneyimi sağlayabilmemiz için kullanabileceğimiz bazı eklentiler bulunuyor. Genel olarak ücretli olsalar da ücretsiz olup çok iyi özelliklere sahip olanları da mevcuttur. Şu anda benim kullandığım WordPress WP-PostRatings eklentisi de bunlardan biridir. Dil desteği sayesinde kolay bir şekilde Türkçe’ye çevirebilmeniz de ayrıca mümkündür.

WordPress WP-PostRatings eklentisinin kullanımı ve Türkçe çevirisi:

WP-PostRatings eklentisini indirdikten sonra ftp üzerinden plugin dizinine yükleyin ve yönetim panelinizden etkinleştirin veya kısa yoldan Eklentiler >> Yeni Ekle sekmesinden WP-PostRatings yazıp en üstte çıkan sonucu kısa yoldan yükleyip kurabilirsiniz. Etkinleştirdikten sonra yönetim panelinizin sol tarafındaki menüsüne aşağıdaki resimdeki gibi yeni bir sekme eklenecektir.

wordpress WP-PostRatings eklentisi

Gerçi ben Türkçe dil dosyası yüklediğimden dolayı bende başlık Puanlamalar şeklinde görünüyor. Kendim hazırlamamıştım bu dil dosyasını ve tam olarak nereden indirdiğimi de hatırlamıyorum şimdilik. Eğer isteyenler olursa tabi ki linki bulup paylaşmam gerekiyor 🙂

WP-PostRatings ile kullanabileceğiniz 14 tane şablon bulunuyor. Ben stars şablonunu seçip kullanıyorum. Diğerlerini denemedim ancak sanırım her şablon için ayrı ayrı Türkçe’ye çevirme işlemi yapmamız gerekiyor. Bu yüzden kullandığım stars şablonunun dil seçeneğini bu yazıda paylaşacağım sizlere. Puanlamalar sekmesinin 2. linkine tıklayarak kullanmak istediğiniz şablonu seçebilirsiniz.

şablonlar

Her oy için ayrı bir puan ortalaması verebilir, kullanıcıların tek bir defa oy verebilmesi için de kısıtlama yapabilmenizi sağlayan özellikleri seçebilirsiniz. Günlük tutma, ip adresi kaydetme, tarayıcı çerezi ile günlük tutma veya bunların hiçbirini seçmeyerek en üstte olan seçeneği seçerek her sayfa yenilenmesinde oy verilmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca kimlerin oy verebileceğini (üyeler, ziyaretçiler)  de belirlemeniz mümkündür. Üyelere ve ziyaretçilere seçenekleri isterseniz ikisinden birine veya her ikisine izin verebilirsiniz oylama yapabilmeleri için.

oylama yetkisi

Puanlamalar sekmesinin üçüncü linkinde de seçmiş olduğunuz şablonun dilini değiştireceğiniz bölümler bulunuyor. Üçüncü sekmedeki kutuları tek tek tıklayarak aşağıdaki kodlar ile değiştirin.

Birinci kutu:

%RATINGS_IMAGES_VOTE% (<strong>%RATINGS_USERS%</strong> Kişi oy verdi,  %RATINGS_MAX% üzerinden ortalama puan: <strong>%RATINGS_AVERAGE%.</strong> Bu yazıya oy vermek ister misiniz?:(( <strong></strong>)<br />%RATINGS_TEXT%

 İkinci kutu:

%RATINGS_IMAGES% (<em><strong>%RATINGS_USERS%</strong> Kişi oy verdi, %RATINGS_MAX% üzerinden ortalama puan: <strong>%RATINGS_AVERAGE%.</strong><strong> Verdiğiniz oy için teşekkürler. :))  </strong></em>)

 Dördüncü kutu:

%RATINGS_IMAGES_VOTE% (Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)<br />%RATINGS_TEXT%

Bu kutular herkese oylama izni verdiğiniz dil seçeneklerini içerir. Diğer kutularda eğer herkese oylama izni vermemiş iseniz onları da Türkçe’ye çevirmeniz gerekiyor.  Bu kadar 🙂

Son olarak bu özelliğin sıralamaya etki edip etmeyeceğini merak edenler olabilir diye bunun için de bir açıklama yapayım. Aramalarda profil fotoğrafı görünmeden önce konularımın tıklanma oranı ortalaması 10% oranındaydı. Her 100 aramadan 10 tanesine tıklanıyordu. Fotoğraf çıktıktan sonra da bu değişmedi. Ama yıldızlı çıkması eminim daha etkilidir. Çoğu zaman parlak yıldızları 2. veya 3. sırada gördüğümde 1. sıradakine değil parlayanları tıklardım. Eminim bu herkes için geçerlidir.

Bu konuda anlatacaklarımız bu kadar. Hepinize bol hitler dilerim.

Mintik is curious about your thoughts. Add a comment
Did you know that members who log in don't see ads?
Sign in with E-mail

  1. ufuk says:

    Bloğunuzu yıllardır takip ediyorum. Gerçekten çok başarılı bir eğitmensiniz. Siteme yıldızları ekledim ancak sadece site:siteadi.com diye aratınca çıkıyor normal aramalarda çıkmıyor yıldızlar sebebi nedir ? Çok teşekkürler.

    • Mintik says:

      Sitenizi incelemek isterdim ama yoruma eklemediğinizden dolayı inceleyemedim üstüne isminiz ile bağlantılı olabilecek sonuçları araştırıp incelemeye çalışmama rağmen kesin olmasa da birkaç site buldum ve sizin siteniz olmadığını varsayıyorum :>. Şahsen ben bir yazı yayınladıktan sonra kendim yazının kalitesine ve hakettiği değere göre (itiraftır) aşağı yukarı bir yıldız oylaması yaparım herkesten önce ve ardından da Google Add Url aracını kullanarak sitemi hızlı bir şekilde Google amcaya gönderip çıkan sonuca bakarım. Bu güne kadar yayınladığım yazıların yıldızlı görünmesinden 100% olumlu sonuç aldım ve aksi bir durum ile hiç karşılaşmadım.

      Sizin durumunuzu olasılıklarla değerlendirmek gerekirse R10.net sitesinde açmış olduğunuz konuları (burada siz olduğunuzu varsayıyorum) baz alırsak az çok Seo ve Google bilginiz vardır sanırım. Ortalama 1000 sayfalık bir websitesinin 3 aylık bir zaman yada daha fazla bir sürede Google dizinine eklendiğini, ekli olan bir web sitesinin linklerinin de yine aynı süre zarfında güncellendiğini bilirsiniz. Tahminimce sitenize eklemiş olduğunuz yıldız eklentisi ile güncellediğiniz websayfalarınızın tamamı henüz Google üzerinden güncellenmiş değil.

      Sitenize yeni bir yazı eklerken benim yaptığım şekilde oylama yapıp Add Url aracı ile websitenizi Google dizinine eklemeyi deneyin ardından Google aramada site:sitenizinismi diye arattıktan sonra Araçlar > Herhangi bir zaman > Son 1 saat seçeneğini seçip yeni eklediğiniz linki test edin. Eğer sonuç yıldızlı çıkıyorsa diğer yazılarınız da zamanla yıldızlı olacaktır. Tahminime göre sitenizdeki tek sorun arama motorunun sitenizi baştan sona tekrardan kaydetmesi. Aksi halde diğer sonuçlar da yıldızlı çıkmazdı.

  2. mehmet says:

    Merhabalar, eklentiyi 2 yıldır kullanıyorum. Son zamanlar da sabit sayfadaki yıldızlar google aramalarda çıkarken kategori sayfaları yıldızlarını kaybetmiş görünüyor. Sebebi ve çözümü hakkında bilginiz var mı?
    İyi çalışmalar.

  3. Kumsal Nakliyat says:

    Evden eve nakliyat istanbul 🙂